Tosty Caprese
Dawno nie było na blogu propozycji śniadaniowej, dlatego dziś nadrabiam te zaległości i proponuję tosty z pomidorem, bazylią i mozzarellą. Takie w stylu letniej sałatki caprese.
Do przygotowania tostów najlepiej wybrać soczyste i słodkie pomidory malinowe. Aby chleb pozostał chrupiący, a nie rozmiękczony od pomidora, należy oddzielić go od niego warstwą mozzarelli. Ja wykorzystałam po około 2 plasterki pomidora oraz 3-4 plasterki mozzarelli na kromkę.
Ilość gotowych tostów będzie zależała od tego na jak grube plasterki pokroicie pomidora i mozzarellę. Ja mozzarellę mogłam pokroić na cieńsze plasterki lub wykorzystać większą ilość (kupując 2 opakowania lub jedno większe, xl), bo lubimy jak sera jest dużo 🙂 Bazylii dawałam po 4 duże listki, ale śmiało można dać ich jeszcze więcej.
na 2-3 tosty
- 4-6 kromek chleba tostowego
- 1 duży pomidor malinowy
- 1 op mozzarelli np light, najlepiej xl
- liście bazylii
- masło
- sól, pieprz
Pomidora oraz osączoną z zalewy mozzarellę kroimy na plasterki.
Na 2-3 kromkach chleba tostowego rozkładamy liście bazylii, plastry mozzarelli oraz pomidora. Oprószamy solą oraz pieprzem (czarnym lub ziołowym). Ponownie dajemy 2 listki bazylii oraz mozzarellę. Przykrywamy całość drugą kromką chleba.
Na patelni rozgrzewamy masło. Smażymy z obu stron, na małym ogniu, aż do lekkiego przyrumienienia się chleba.