Zapiekanka brokułowa z kurczakiem
Ekspresowy pomysł na obiad. Zapiekanka z kurczaka i brokułu w śmietanowym sosie.
Nam to danie bardzo smakowało. Początkowo zastanawiałam się czy potrzebne są jeszcze jakieś inne dodatki, ale zjedliśmy samo mięso z brokułem. Posypałam je jedynie odrobiną wysmażonego na chrupko boczku, który pozostał mi z innego dania. Opcjonalnie, myślę, że fajnie mogłaby się sprawdzić, jako dodatek, surówka z pomidora i cebulki.
- 1 brokuł
- 2 pojedyncze piersi z kurczaka
- 3/4 szkl. śmietanki 30%
- 2 żółtka
- 125 g sera mozzarella
- mielona papryka słodka
- granulowany czosnek
- curry
- sól, pieprz
Brokuł dzielimy na różyczki. Gotujemy w osolonym i osłodzonym wrzątku na półtwardo. Odcedzamy.
Kurczaka kroimy w grubszą kostkę. Oprószamy mieloną papryką, curry, granulowanym czosnkiem oraz solą i pieprzem. Skrapiamy 1 łyżką oleju. Mieszamy. Odstawiamy na około 20-30 minut, po czym smażymy na rozgrzanej patelni (nie za długo, kurczak „dojdzie” jeszcze w piekarniku).
Śmietankę łączymy z żółtkami oraz startym na dużych oczkach tarki serem mozzarella. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz mieloną papryką.
W naczyniu żaroodpornym układamy różyczki brokuła oraz kawałki kurczaka. Całość zalewamy przygotowaną mieszanką.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20-25 minut.
Opcjonalnie zapiekankę można posypać wysmażonym na chrupko boczkiem.
Śmietanka słodka?
Tak, tzw kremówka