Sałatka z sałaty rzymskiej i truskawek

Truskawki w wersji nie na słodko? Proszę bardzo! W sałatce 🙂 Chociaż… na swój sposób można powiedzieć, że ta sałatka słodka jest. Mamy tutaj i karmelizowane, słodkie migdały i słodkie truskawki i sos, który również jest taki słodko-kwaśny. Jedynie czerwona cebula nadaje ostrości i przypomina, że to żaden deser, a sałatka właśnie 😉

A jeśli wizja łączenia truskawek z majonezem wydaje Ci się zbyt abstrakcyjna, spróbuj jej tym bardziej. Tak nawet na przekór. Może przekonasz się, że to naprawdę bardzo zaskakujące i pyszne połączenie. Polecam np na kolację.

na 2 porcje:

  • 40 g cukru trzcinowego
  • 50 g blanszowanych migdałów, bez skórki
  • 2-3 mini sałaty rzymskie
  • 1/2 małej czerwonej cebuli
  • kilka truskawek, ilość dowolna

Sos:

  • 2 łyżki majonezu, najlepiej łagodnego (ja użyłam majonezu Hellmanns Babuni)
  • 1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany 18%
  • 1 łyżka mleka
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżka cukru pudru

Składniki na sos łączymy ze sobą.

Na patelnię wsypujemy cukier, podgrzewamy do czasu aż się rozpuści i nabierze bursztynowej barwy. W razie potrzeby wlewamy odrobinę wody. Do rozpuszczonego cukru dodajemy migdały. Podgrzewamy całość przez chwilę, często mieszając. Zdejmujemy z patelni.

Sałatę rzymską dzielimy na mniejsze części. Truskawki kroimy na plasterki. Czerwoną cebulę kroimy na mniejsze kawałki (w piórka, plasterki lub ćwierć plasterki).

Składniki sałatki rozkładamy na dwa talerze. Posypujemy migdałami, polewamy sosem, mieszamy. Podajemy od razu po przygotowaniu.