Sałatka Gyros z mięsem mielonym

Pyszna sałatka z mięsem mielonym doprawionym przyprawą Gyros. Wraz z pozostałymi składnikami tworzy pyszną kombinację smakową. Moi bliscy z miejsca zachwycili się jej smakiem i okrzyknęli ją jedną z lepszych sałatek jakie w ostatnim czasie robiłam.

Myślę, że to będzie jedna z tych sałatek, do której z przyjemnością będę wracać. Zwłaszcza szykując jakieś domowe imprezy. Wam również serdecznie ją polecam.

Lista składników wydaje się długa, ale jeśli się przyjrzycie, zobaczycie, że część stanowią składniki zalewy do kapusty czy do przygotowania marynowanej cebuli. Aby przyspieszyć sobie przygotowania, możecie czerwoną kapustę zamienić na kapustę pekińską i po prostu wyłożyć ją na wierzch sałatki (bez zalewy), ale polecam Wam spróbować też w takiej wersji, jak podaję w przepisie.

Sałatka jest podzielna i przepyszna. To taki miks sałatki Gyros z sałatką meksykańską. Koniecznie spróbujcie.

  • 400-500 g mięsa mielonego np z łopatki wieprzowej
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 czerwona papryka
  • 1 czerwona cebula
  • 1 mała puszka kukurydzy (160 g po odsączeniu)
  • 5-6 ogórków konserwowych
  • 1/2 główki małej czerwonej kapusty
  • 3-4 łyżki ketchupu
  • 1/3 szkl. gazowanej wody mineralnej
  • 1 lekko kopiasta łyżka cukru
  • 1 łyżka octu z białego wina
  • 1 łyżka octu z czerwonego wina
  • 4 łyżki oliwy z oliwek + 1 łyżeczka do smażenia
  • przyprawa do gyrosa
  • sól, pieprz, cukier puder

Sos:

  • 3 łyżki majonezu (u mnie 1 łyżka Kieleckiego + 2 łyżki majonezu Babuni)
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1-2 ząbki czosnku
  • zioła prowansalskie
  • szczypta cukru pudru
  • sól, pieprz

Czerwoną kapustę drobno szatkujemy. Szykujemy zalewę: wodę gazowaną łączymy z 1 kopiastą łyżką cukru, 4 łyżkami oliwy oraz 1 łyżką octu z białego wina. Dokładnie mieszamy (najlepszy efekt da potrząsanie składników w zakręconym słoiczku), zalewamy kapustę i odstawiamy na co najmniej 30 minut. Po tym czasie kapustę krótko ugniatamy, odlewamy zalewę.


Cebulę kroimy w piórka. Oprószamy ją łyżką cukru pudru (można również dodać 2 goździki) i odstawiamy na kilka minut. Następnie zalewamy octem winnym (czerwonym) i ponownie odstawiamy na około 10 minut. Zalewę odlewamy.


Na rozgrzaną patelnię wlewamy 1 łyżeczkę oleju, dodajemy mięso mielone. Smażymy do czasu, aż straci różowy kolor. Pod koniec oprószamy 2-3 łyżkami przyprawy do gyrosa. Smażymy aż cała woda odparuje, a mięso stanie się „sypkie”. Studzimy.


Fasolkę odsączamy z zalewy, płuczemy ją na sicie pod bieżącą wodą.

Kukurydzę osączamy z zalewy.

Ogórki konserwowe kroimy na półplasterki (duże można pokroić na ćwierć plasterki).

Paprykę kroimy w kostkę.

Majonez łączymy z jogurtem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawiamy do smaku szczyptą cukru pudru, ziołami, solą oraz pieprzem.


Na dnie szklanej salaterki układamy warstwowo:

  • mięso mielone
  • warstwa ketchupu
  • cebula (odcedzona z zalewy, bez goździków)
  • kukurydza
  • 1/2 sosu
  • fasola
  • ogórki konserwowe
  • papryka
  • 1/2 sosu
  • kapusta (odcedzona z zalewy)

UWAGA: Jeżeli nie lubisz sałatek z dużą ilością sosu, możesz nie wykorzystywać go w całości!