Ciasto z masą kawową i malinami

Kawa + maliny? O tak, to zdecydowanie bardzo udane połączenie. Jeżeli lubicie ciasta o wspaniałym aromacie kawy, koniecznie przygotujcie sobie ten biszkopt z masą kawową i malinami. Warstwę malin w galaretce, oddzielają tak naprawdę dwie masy kawowe. Choć obie przygotowane są na bazie mascarpone i śmietanki, delikatnie różnią się między sobą. Jedna jest z dodatkiem białej czekolady, a w drugiej można zauważyć niewielką ilość „fusów” z kawy mielonej.

Ilość fusów do masy nie powinna być zbyt duża (ja dałam około 1/2 łyżki + uzupełniłam je 1 łyżką mielonego maku). Uważam, że takie widoczne gdzieniegdzie „czarne kropeczki” dają fajny efekt, zarówno wizualny, jak i smakowy. Jeżeli nie chcesz ich wykorzystywać, możesz przygotować masę dodając do niej kawę z ekspresu i ewentualnie 1-2 łyżki samego mielonego maku 😉

Ja do przygotowania ciasta wykorzystałam pyszną kawę Caprissimo Fragrante (tę i wiele innych kaw ziarnistych możecie znaleźć tutaj). W jej aromacie można wyczuć słodycz masła orzechowego i czekoladowych cukierków, zaś w smaku ujawniające się nuty mlecznej czekolady. Idealnie się tutaj sprawdziła. Po wykorzystaniu jej do masy, oczywistym było przygotowanie jej po raz drugi i podanie w formie bardziej tradycyjnej – do picia, podczas degustacji ciasta.

Samo ciasto wyszło bardzo dobre. Jestem pewna, że taki kawałek zadowoli fanów śmietanowych wypieków, czy ciast o aromacie kawy. Całość, choć mocno śmietanowa, nabiera lekkości dzięki dodatkowi galaretki z malinami.

Ciasto sprawdzi się na różnego rodzaju domowe uroczystości, czy jako weekendowy wypiek do kawy. Najlepiej przechowywać je w lodówce, natomiast warto wyjąć je z niej na około 20-30 minut przed podaniem.

Uwaga! przygotowanie ciasta warto rozpocząć od przygotowania galaretki, zwłaszcza w okresie letnim, gdzie na jej stężenie potrzeba nieco czasu 😉

Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 1/2 szkl. drobnego cukru
  • 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki wody + 2 łyżki oleju

Masa kawowa z fusami:

  • 500 ml schłodzonej śmietanki 36%
  • 250 g mascarpone
  • cukier puder, do smaku (u mnie około 5 łyżek)
  • 1 lekko kopiasta łyżka kawy mielonej
  • 2 łyżeczki żelatyny

Galaretka z malinami:

  • 250-300 g malin
  • 2 op. galaretki malinowej

Pianka kawowa:

  • 250 g mascarpone
  • 330 ml schłodzonej śmietanki 36%
  • 100 g białej czekolady
  • pojedyncze espresso. u mnie Caprissimo Fragrante
  • 1 łyżeczka żelatyny

Całe jajka ubijamy wraz z cukrem przez około 10 minut (powstała masa powinna trzykrotnie zwiększyć swoją objętość). Wlewamy zimną wodę z olejem, krótko miksujemy. Następnie dodajemy przesiane obie mąki, mieszamy delikatnie szpatułką. Przelewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę o wymiarach 21x32cm. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut.


Mieloną kawę zalewamy około 1/5 szklanki gorącej wody, mieszamy. Odstawiamy do przestudzenia.

Żelatynę zalewamy 7 łyżeczkami zimnej wody, mieszamy i odstawiamy do napęcznienia. Podgrzewamy na najmniejszej mocy palnika.

Schłodzoną śmietankę miksujemy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier puder do smaku oraz serek mascarpone. Łyżkę powstałej masy łączymy z rozpuszczoną żelatyną, a kiedy składniki ładnie się połączą, wlewamy je do miski z bitą śmietaną i jeszcze chwilę miksujemy. Na sam koniec wlewamy przestudzoną kawę z częścią (!) fusów (najlepiej odlewać ją za pomocą łyżki; u mnie w masie wylądowało tylko około 1/2 łyżki fusów z kawy), krótko miksujemy (Uwaga! fusy z kawy dają fajny efekt wizualny, ale osobom wrażliwym mogą podrażnić żołądek. Jeśli chcesz, zamiast kawy mielonej, możesz wykorzystać do masy espresso + 1-2 łyżki mielonego maku).

Powstałą masę wykładamy na przestudzony biszkopt.


Obie galaretki rozpuszczamy w 750 ml gorącej wody. Odstawiamy do przestudzenia i lekkiego stężenia.

Maliny rozkładamy na masie kawowej, zalewamy je tężejącą galaretką.



Espresso uzupełniamy taką ilością śmietanki, aby w sumie otrzymać około 1/2 szklanki płynu. Mieszankę przelewamy do rondelka i podgrzewamy (nie gotujemy! zdejmujemy z palnika tuż przed momentem wrzenia). W ciepłym płynie rozpuszczamy połamaną na kostki białą czekoladę. Odstawiamy do przestudzenia (do temp. pokojowej).

Gdy mieszanka kawowo-czekoladowa ostygnie, mieszamy łyżeczkę żelatyny z 3 łyżeczkami zimnej wody. Odstawiamy do napęcznienia. Następnie podgrzewamy na najmniejszej mocy palnika, tylko do rozpuszczenia.

Pozostałą schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy mascarpone. Jedną łyżkę masy mieszamy z rozpuszczoną żelatyną, a gdy ładnie się połączy, wlewamy całość do reszty masy. Miksujemy krótko, do połączenia. Na samym końcu dodajemy kawę z roztopioną czekoladą, miksujemy do połączenia.

Kawową piankę rozprowadzamy delikatnie na warstwie galaretki z malinami.


Ciasto przechowujemy w lodówce.


Wpis powstał we współpracy ze sklepem internetowym Przyjaciele Kawy