Sałatka z kurczakiem i serem halloumi

Porcja zdrowia na talerzu. Pyszna i sycąca sałatka z dużą ilością warzyw, pachnącym przyprawą curry kurczakiem i serem halloumi. Dla chrupiącego akcentu, podgrzana na chrupko tortilla, ale zamiast niej można dodać grzanki lub zrezygnować z tego dodatku.

Jeśli zależy Ci na bardziej dietetycznej wersji sałatki, skrop ją (po dodaniu warzyw, a przed dodaniem kurczaka, halloumi i tortilli) oliwą i oprósz ziołami prowansalskimi. U mnie wersja z sosem majonezowym. Na taką miałam ochotę i uważam, że wyszło pysznie. Jeśli chcesz możesz dodatkowo dodać też odrobinę sosu BBQ.

3-4 porcje:

  • 1 op. roszponki
  • 2 mini sałaty rzymskie
  • 1 pierś z kurczaka
  • 150 g pomidorków koktajlowych
  • 1 mała czerwona cebula
  • 60 g kukurydzy konserwowej (waga po odsączeniu)
  • 60 g czerwonej fasolki (waga po odsączeniu)
  • 1 op. sera halloumi
  • 1 tortilla
  • przyprawy do kurczaka: u mnie curry, mielona papryka słodka i ostra, sól, pieprz

Sos:

  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany 18%
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego lub z białego wina
  • 1/2 łyżeczki musztardy
  • 1 łyżka posiekanej drobno cebuli
  • granulowany czosnek
  • 2 łyżki posiekanej natki
  • sól, pieprz

Pierś kurczaka kroimy na cieniutkie plasterki. Oprószamy przyprawami, skrapiamy 1 łyżką oleju i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na około 30 minut, po czym smażymy na rozgrzanej patelni.

Majonez łączymy z kwaśną śmietaną, octem oraz musztardą. Dodajemy posiekaną drobniutko cebulę oraz natkę. Doprawiamy granulowanym czosnkiem oraz solą i pieprzem, mieszamy.

Sałatę rzymską drobno siekamy. Rukolę myjemy, odstawiamy do odsączenia.

Pomidorki koktajlowe kroimy na pół.

Kukurydzę i fasolę osączamy z zalewy, przelewamy na sicie pod bieżącą wodą.

Cebulę kroimy w piórka.

Ser halloumi kroimy na plasterki, skrapiamy niewielką ilością oleju. Smażymy na rozgrzanej, suchej patelni grillowej, aż do lekkiego zarumienienia.

Tortillę kroimy na mniejsze kawałki, podgrzewamy na rozgrzanej, suchej patelni, aż stanie się chrupiąca.


Na 3-4 talerzach rozkładamy sałatę rzymską oraz rukolę. Na sałacie rozkładamy posiekaną cebulę, kukurydzę, fasolę, pomidorki, kawałki kurczaka, ser halloumi oraz tortillę. W kilku miejscach rozkładamy niewielkie ilości sosu.

Podajemy.