Jogurtowe ciasto z truskawkami

Od dłuższego czasu marzyłam o takim właśnie cieście. Niby najzwyklejsze, ale tak wilgotne i smaczne, że z przyjemnością sięga się po kolejny kawałek. Jeśli i Ty lubisz takie ciasta, to serdecznie Ci je polecam, jest pyszne!

Ostatnio chciałam przygotować ciasto biszkoptowe z truskawkami, ale wszystkie owoce opadły mi na dno. Niemalże jak w tym cieście z ajerkoniakiem i truskawkami (PRZEPIS). Było baaardzo smaczne, ale nie wyglądało zbyt reprezentacyjnie i nie nadawało się na blog. Jedna z Czytelniczek bloga poradziła mi, by obtoczyć owoce w mące/kaszy mannie i tak też zrobiłam. No i podziałało! Niebawem będę chciała zrobić raz jeszcze wspomniany powyżej przepis na ciasto biszkoptowe z truskawkami i zobaczymy czy również się uda z tą metodą. Dziękuję!

A póki co zapraszam na pyszny jogurtowiec z truskawkami.

  • około 300 g jogurtu naturalnego (u mnie zott)
  • 3 jajka
  • 1/3 szkl. oleju
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 3/4 szkl. drobnego cukru
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • truskawki

W misie miksera umieszczamy jajka oraz cukier, miksujemy na najwyższych obrotach, aż masa wyraźnie zbieleje i zwiększy swoją objętość (około 10-12 minut). Cienkim strumieniem wlewamy olej oraz dodajemy jogurt. Obroty miksera zmniejszamy i dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Chwilę miksujemy, tylko do połączenia.

Ciasto przelewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę 21x28cm. Na wierzchu rozkładamy przekrojone na pół truskawki (ja je dodatkowo obtoczyłam w niewielkiej (!) ilości mąki ziemniaczanej.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30-35 minut. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.

Źródło – przyjemność z pieczenia