Ciasto z ajerkoniakiem i truskawkami
Kto lubi proste ciasta z owocami, ręka do góry?:) Pewnie wszystkie ręce zostaną w górze, jeśli do pytania dołączę też to o ciasta wilgotne, delikatne i pyszne?
Ciasto, które dziś prezentuję właśnie takie jest – delikatne, wilgotne, pyszne i do tego wszystkiego – szybkie w wykonaniu. Żółciutkie, z bardzo delikatnym posmakiem ajerkoniaku. No i z truskawkami. Pyszne!
Zrobiłam go wieczorem i następnego dnia miałam robić zdjęcia. Muszę powiedzieć, że mało co do zdjęć zostało 🙂 Rozeszło się migusiem, a przecież: „miał być tylko jeden kawałeczek na spróbowanie”;)
W moim cieście co prawda owoce opadły na dno, ale też użyłam niepełnych szklanek mąki. Dodatkowo moja ulubiona mąką zniknęła ostatnio ze sklepowych półek i teraz testuję i szukam nowej. Może coś polecicie? 🙂
- 4 jajka
- 1 szkl. cukru
- 1 op. cukru wanilinowego
- 1 szkl. oleju
- 3/4 szkl. ajerkoniaku
- 1 pełna szkl. mąki pszennej
- 1 pełna szkl. mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- około 400 g truskawek
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Jajka ubijamy z cukrem i cukrem wanilinowym na jasną, puszystą masę. Stopniowo wlewamy olej oraz ajerkoniak i dodajemy przesiane z proszkiem do pieczenia obie mąki. Miksujemy tylko do połączenia.
Przygotowane ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (21x32cm). Na wierzchu rozkładamy owoce (duże sztuki można przekroić na pół).
Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 45-50 minut (do tzw suchego patyczka). Studzimy w uchylonym piekarniku.
Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.
świetne ciasto!!!
Dziękuję 🙂
Apetycznie Ci wyszło 🙂
No właśnie nie wygląda perfekcyjnie, ale zniknęło szybciej niż przypuszczałam 🙂
Mimo tego , że truskawki opadły na dno ciasto wyglada zachęcająco!
Bardzo mnie to cieszy:)
Mąka pszenna Krolowa kuchni, koleżanka używa Ciechanowieckiej.
Edytko, bardzo dziękuję:* ani jednej, ani drugiej mąki nigdy nie używałam. Muszę zobaczyć czy są u mnie dostępne.
Pierwsza w Lewiatanie i Top Market (w nich kupuje) a druga w Topaz. Akurat u mnie sa takie sklepy i nie rozgladalam się w innych.
No to może być problem, bo w moim miasteczku takich sklepów nie ma. Jest co prawda Lewiatan, ale trochę mi do niego nie po drodze 🙂
Witam.
Super prosty przepis.
Mam zwykła pszenna mąkę z supermarketu bez nazwy i zamiast stuskawek dodałam borówek i rodzynek nie miałam białego cukru więc dałam trzcinowy. A proszku do pieczenia też nie miałam więc dodałam sody.
Ciasto wyroslo prześlicznie.
Uwielbiam kolor ciasta. Jednym minusem jest to że ciasto jak dla mnie jest za słodkie więc dodam następnym razem pół szklanki cukru.
Piekłam 40 min w temp ok 18o stopni.
Cieszę się, że przepis się przydał i że będzie wykorzystywany ponownie 🙂 Z borówkami musiał smakować i wyglądać świetnie <3