Pizzowe ślimaczki
Ciasto drożdżowe z dodatkami na wytrawnie, bez względu na kształt, zawsze smakuje dobrze. Czy jest to tradycyjna pizza, czy pizzerinki, czy stromboli, czy takie pizzowe ślimaczki, drożdżowe specjały zawsze mają wzięcie. W moim domu zdecydowanie jesteśmy fanami tego typu jedzenia.
Tutaj ślimaczki z najprostszym, naszym ulubionym wypełnieniem w postaci szynki, pieczarek, salami i mozzarelli. Jeśli masz ochotę na inne dodatki, możesz wykorzystać to co lubisz.
- 50 g świeżych drożdży
- 200-210 ml ciepłej wody
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 3 łyżki oleju
- 3 szkl. mąki pszennej
- oregano
- 1 jajko
Dodatkowo:
- koncentrat pomidorowy lub ketchup
- oregano, bazylia
- szynka
- kilka pieczarek
- 200 g tartej mozzarelli
- salami
- masło
Trzy łyżki oleju łączymy z 200 ml ciepłej wody. Dodajemy cukier oraz rozkruszone drożdże. Dokładnie mieszamy.
Mąkę przesiewamy do miski, mieszamy z solą, oregano, jajkiem oraz mieszanką drożdżową. Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto (około 10 minut). Gotowe ciasto odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia, na około godzinę.
W tym czasie kroimy pieczarki na plasterki. Obsmażamy je na niewielkiej ilości masła.
Wyrośnięte ciasto wałkujemy na duży prostokąt. Smarujemy go ketchupem lub koncentratem (można też przygotować sos pomidorowy z passaty – podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulkę, wlać passatę, a następnie gotować na małym ogniu, aż do zgęstnienia. Doprawić do smaku cukrem, oregano, bazylią, solą oraz pieprzem). Oprószamy oregano i bazylią. Posypujemy tartą mozzarellą. Rozkładamy plasterki szynki, podsmażone pieczarki oraz plasterki salami.
Ciasto zwijamy w roladę wzdłuż dłuższego boku. Za pomocą ostrego noża (najlepiej takiego z tzw piłką), kroimy na plasterki. Układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 20-25 minut.