Gęsta zupa a’la gulaszowa

Na przygotowanie tej zupy potrzeba zarezerwować więcej czasu, jest więc to przede wszystkim świetna opcja na weekendowy obiad. Świetnie się też sprawdza, gdy wiem, że kolejnego dnia nie będzie czasu na gotowanie, więc szykuję sobie taką porcję wcześniej i mam obiad na dwa dni. Mam wrażenie, że taka odgrzewana, na drugi dzień, smakuje jeszcze lepiej.

Jeśli nie mam suszonych grzybów lub czasu by je odpowiednio wcześniej przygotować, po prostu pomijam ich dodatek. Bez nich zupa również dobrze smakuje.

Zupa jest treściwa i sycąca. To fajna opcja na rozgrzewający obiad w chłodniejsze dni.

  • około 800-900 g mięsa wieprzowego lub wołowego
  • 300 g cienkiej kiełbasy np śląskiej
  • 2 duże cebule
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 2 łyżki słodkiej papryki w proszku
  • mielona papryka ostra – wg smaku
  • 2 czerwone papryki + 1 żółta
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 1,5-2 l bulionu
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 średniej wielkości marchewki
  • około 50 g suszonych grzybów (opcjonalnie)
  • 2-3 ziemniaki
  • majeranek
  • kminek
  • sól i pieprz

Suszone grzyby płuczemy na sicie, następnie zalewamy je w małym rondelku wodą. Odstawiamy na około 12 godzin do namoczenia. Następnie gotujemy na małym ogniu przez około 40-50 minut. Wywar zostawiamy, a grzyby drobno siekamy.

Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso kroimy w średniej wielkości kostkę.

Kiełbasę kroimy na półplasterki.

Cebule kroimy w piórka. Czosnek obieramy, kroimy na plasterki.

Pozbawione gniazd nasiennych papryki kroimy w średniej wielkości kostkę.

Obrane marchewki kroimy na ćwierć plasterki.


W dużym garnku rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju. Wrzucamy mięso. Smażymy do czasu, aż cała woda jaką puści mięso odparuje, a samo mięso delikatnie się przyrumieni. Pod koniec do mięsa dodajemy cebulę, a po chwili czosnek. Oprószamy mieloną słodką papryką. Smażymy razem przez około 2-3 minuty, często mieszając, aż cebula nieco się zeszkli.

Następnie dodajemy pomidory z puszki, bulion, wodę z suszonych grzybów, listki laurowe i ziele angielskie, doprowadzamy całość do wrzenia.

Dodajemy pokrojoną paprykę, marchewkę oraz suszone grzyby.

Gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu, do miękkości mięsa (przez około 1,5-2 godziny). Pod koniec (na około 30-40 minut przed końcem wskazanego czasu) dodajemy obrane, pokrojone w niewielką kostkę ziemniaki. Gotujemy dalej (do miękkości ziemniaków i mięsa).

Na koniec danie doprawiamy suszonym majerankiem, mieloną ostrą papryką, solą, pieprzem oraz kminkiem.