Sernik z kajmakiem i orzechami
Sernik z kajmakiem i pekanami czyli amerykański sernik Turtle Cheesecake. Przyznam się Wam szczerze, że bałam się go spróbować… Kajmak, czekolada, cukier… Mimo iż starałam się mocno ograniczyć słodkie dodatki i tak wyszedł mocno słodki. Pyszny, choć w minimalnej ilości, przynajmniej dla mnie 😉
Spód:
- 170 g ciasteczek oreo
- 50 g orzechów pekan
- 80-90 g masła
Masa serowa:
- 1 kg twarogu sernikowego
- 1 niepełna szklanka cukru
- 4 jajka
- 2 lekko kopiaste łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18%
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 op. budyniu śmietankowego
- 100 g czekolady mlecznej
Dodatkowo:
- około 100-130 g masy kajmakowej
- 50 g orzechów pekan
Polewa:
- 150 g czekolady mlecznej lub deserowej
- 2-3 łyżki słodkiej śmietanki
- kilka orzechów pekan + posiekane orzechy do dekoracji
Masło roztapiamy na malutkim ogniu.
Ciasteczka oreo oraz orzechy pekan mielimy. Łączymy z roztopionym masłem. Rozprowadzamy na spodzie wyłożonej (tylko na dnie) papierem do pieczenia tortownicy o średnicy około 22-24 cm.
Orzechy pekan siekamy. Łączymy z kajmakiem. Rozprowadzamy na ciasteczkowym spodzie (najlepiej rozłożyć łyżką w kilku miejscach i delikatnie rozprowadzić. Masy nie jest dużo, by sernik nie był mocno słodki, ale jeśli chcesz, możesz dodać o 1 łyżkę kajmaku więcej).
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Lekko studzimy.
W misie miksera umieszczamy twaróg, cukier, jajka, śmietanę, ekstrakt i proszek budyniowy. Miksujemy do połączenia.
Do miseczki odlewamy około 1 i 1/2 szklanki masy serowej. Łączymy ją z roztopioną czekoladą (jeśli czekolada nie chce się ładnie połączyć, ponownie podgrzewamy wodę w rondelku. Garnek zdejmujemy z palnika i dajemy na niego miskę z masą serową i czekoladą, po chwili czekolada powinna ponownie się roztopić i ładnie połączyć z masą).
Czekoladową masę serową rozprowadzamy na warstwie karmelowej z orzechami. Na niej delikatnie rozprowadzamy pozostałą masę serową (ja wlewałam jasną masę po „brzuszku” łyżki).
Na najniższą półkę piekarnika wstawiamy blaszkę wypełnioną gorącą wodą.
Sernik stawiamy na środkowej półce piekarnika. Pieczemy w 160 stopniach przez około półtorej godziny (po tym czasie środek sernika powinien delikatnie „falować” podczas potrząsania tortownicą). Studzimy w uchylonym piekarniku po czym odstawiamy do całkowitego przestudzenia (najlepiej na całą noc).
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej wraz ze śmietanką. Powstała polewą dekorujemy wierzch sernika. Posypujemy posiekanymi orzechami i orzechami pekan.
Nic dodać nic ująć. Idealny po prostu