Sernik z kajmakiem i orzechami

Sernik z kajmakiem i pekanami czyli amerykański sernik Turtle Cheesecake. Przyznam się Wam szczerze, że bałam się go spróbować… Kajmak, czekolada, cukier… Mimo iż starałam się mocno ograniczyć słodkie dodatki i tak wyszedł mocno słodki. Pyszny, choć w minimalnej ilości, przynajmniej dla mnie 😉

Spód:

  • 170 g ciasteczek oreo
  • 50 g orzechów pekan
  • 80-90 g masła

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu sernikowego
  • 1 niepełna szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 2 lekko kopiaste łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18%
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 op. budyniu śmietankowego
  • 100 g czekolady mlecznej

Dodatkowo:

  • około 100-130 g masy kajmakowej
  • 50 g orzechów pekan

Polewa:

  • 150 g czekolady mlecznej lub deserowej
  • 2-3 łyżki słodkiej śmietanki
  • kilka orzechów pekan + posiekane orzechy do dekoracji

Masło roztapiamy na malutkim ogniu.

Ciasteczka oreo oraz orzechy pekan mielimy. Łączymy z roztopionym masłem. Rozprowadzamy na spodzie wyłożonej (tylko na dnie) papierem do pieczenia tortownicy o średnicy około 22-24 cm.


Orzechy pekan siekamy. Łączymy z kajmakiem. Rozprowadzamy na ciasteczkowym spodzie (najlepiej rozłożyć łyżką w kilku miejscach i delikatnie rozprowadzić. Masy nie jest dużo, by sernik nie był mocno słodki, ale jeśli chcesz, możesz dodać o 1 łyżkę kajmaku więcej).


Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Lekko studzimy.

W misie miksera umieszczamy twaróg, cukier, jajka, śmietanę, ekstrakt i proszek budyniowy. Miksujemy do połączenia.

Do miseczki odlewamy około 1 i 1/2 szklanki masy serowej. Łączymy ją z roztopioną czekoladą (jeśli czekolada nie chce się ładnie połączyć, ponownie podgrzewamy wodę w rondelku. Garnek zdejmujemy z palnika i dajemy na niego miskę z masą serową i czekoladą, po chwili czekolada powinna ponownie się roztopić i ładnie połączyć z masą).

Czekoladową masę serową rozprowadzamy na warstwie karmelowej z orzechami. Na niej delikatnie rozprowadzamy pozostałą masę serową (ja wlewałam jasną masę po „brzuszku” łyżki).


Na najniższą półkę piekarnika wstawiamy blaszkę wypełnioną gorącą wodą.

Sernik stawiamy na środkowej półce piekarnika. Pieczemy w 160 stopniach przez około półtorej godziny (po tym czasie środek sernika powinien delikatnie „falować” podczas potrząsania tortownicą). Studzimy w uchylonym piekarniku po czym odstawiamy do całkowitego przestudzenia (najlepiej na całą noc).


Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej wraz ze śmietanką. Powstała polewą dekorujemy wierzch sernika. Posypujemy posiekanymi orzechami i orzechami pekan.