Placki z kiszoną kapustą – Fuczki
Ciasto naleśnikowe z dodatkiem kiszonej kapusty to fajna opcja na przygotowanie placuszków w nieco innym wydaniu. Nam, jako fanom kapusty kiszonej, bardzo one smakowały. Nasz synek niespecjalnie zapałał do nich entuzjazmem 😉
Placuszki z kiszoną kapustą robi się dosyć szybko, a mając swoje jajka czy kapustę, jest to też opcja na niedrogi obiad.
- 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 i 1/2 szkl. mleka
- około 500 g kiszonej kapusty
- 1 łyżeczka majeranku
- odrobina mielonego kminku
- sól, pieprz
- olej
Kiszoną kapustę płuczemy na sicie. Odciskamy dokładnie, po czym siekamy na desce na drobne kawałki.
W garnku umieszczamy mąkę, jajka oraz mleko. Mieszamy rózgą, aż do uzyskania ciasta o gładkiej konsystencji. Dodajemy otarty w dłoniach majeranek, sól, pieprz oraz odrobinę mielonego kminku. Dodajemy posiekaną kiszoną kapustę, mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy olej. Wykładamy za pomocą łyżki porcje ciasta i smażymy placuszki z dwóch stron na złoty kolor. Po usmażeniu odkładamy na talerz z ręcznikiem papierowym.
Wow jeszcze takich nie widziałam. Koniecznie muszę spróbować