Indyk w sosie pomidorowym

Ostatnio na obiad przygotowałam polędwiczki z indyka, owinięte szynką parmeńską w pomidorowym sosie. Pod koniec do sosu dokłada się kawałki mozzarelli (można też kupić mini kulki), które przyjemnie roztapiają się pod wpływem ciepła. Kto lubi ciągnący się ser, będzie zadowolony 😉

Zamiast polędwiczek z indyka, można wykorzystać polędwiczki z kurczaka lub pokroić na paseczki filet drobiowy.


Zobacz też przepis na filet z kurczaka z boczkiem w sosie gorgonzola, rolowaną polędwiczkę wieprzową, kurczaka w boczku z szynką parmeńską i mozzarellą lub roladki z udek kurczaka w boczku.

  • 2 małe polędwiczki z indyka (lub około 400 g polędwiczek z kurczaka)
  • 1 op. szynki parmeńskiej
  • 1 mała czerwona cebula
  • 500 g passaty pomidorowej
  • 1 kulka mozzarelli (lub 1 op. mini kulek mozzarelli)
  • mielona papryka słodka i ostra
  • kumin (kmin rzymski)
  • granulowany czosnek
  • oregano
  • bazylia
  • sól, pieprz
  • listki bazylii/natka pietruszki/szczypiorek
  • olej

Oczyszczone polędwiczki z indyka kroimy na mniejsze kawałki (u mnie po ukosie na paseczki; polędwiczek z kurczaka już nie kroimy). W miseczce umieszczamy wszystkie przyprawy (u mnie to niepełna łyżeczka soli, 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego, 1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej, 1 łyżeczka suszonego oregano, po szczypcie (na koniec łyżeczki): papryki ostrej, kuminu i granulowanego czosnku). Wlewamy 2-3 łyżeczki oleju. Mieszamy. W przygotowanej marynacie obtaczamy kawałki mięsa. Odstawiamy na około 20 minut. Następnie każdy kawałek owijamy plasterkiem szynki parmeńskiej.


Na dużej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju. Dodajemy mięso, smażymy przez chwilę ze wszystkich stron. Gdy mięso nieco się przyrumieni, dodajemy posiekaną w piórka cebulę. Smażymy dalej przez kilka minut, ponownie przewracając mięso na drugą stronę. Następnie na patelnię wlewamy passatę pomidorową. Dusimy na małym ogniu, pod przykryciem, przez kilka minut, aż sos nieco się zredukuje. Doprawiamy szczyptą cukru, oraz suszoną bazylią. Na sam koniec na patelnię dajemy pokrojoną na mniejsze kawałki mozzarellę. Podgrzewamy do czasu, aż ser nieco się roztopi. Przed podaniem posypujemy posiekaną zieleniną.

Podajemy np z kuskusem lub ryżem czy ziemniakami.