Rolowana polędwiczka wieprzowa

Polędwiczka wieprzowa z szynką parmeńską, pachnąca cytryną i natką pietruszki z dodatkiem ostrej papryczki chilli.

Wygląda i smakuje bardzo dobrze.

  • 1 polędwiczka wieprzowa
  • 1/2 papryczki chilli
  • ok. 100 g szynki parmeńskiej
  • skórka otarta z 1/2 cytryny
  • 1-2 łyżki posiekanej drobno natki pietruszki
  • sól, pieprz

Kilka plasterków szynki parmeńskiej odkładamy na owinięcie polędwiczki, pozostałe kroimy w drobną kostkę.

Papryczkę chilli (po usunięciu pestek) drobno siekamy. Przekładamy do małej miseczki. Dodajemy do niej posiekaną natkę pietruszki oraz skórkę otartą z cytryny i pokrojoną szynkę.

Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso pozbawiamy białych błonek.  Następnie nacinamy wzdłuż, by otrzymać płaski płat mięsa. Delikatnie rozbijamy dłonią.

Polędwiczkę doprawiamy z obu stron solą oraz pieprzem, a następnie rozprowadzamy na niej przygotowany wcześniej farsz. Rolujemy. Mięso owijamy odłożonymi plasterkami szynki parmeńskiej.

Na dużej patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy. Obsmażamy krótko ze wszystkich stron, a następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego i dopiekamy przez około 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Upieczoną polędwiczkę wyjmujemy z piekarnika, owijamy w folię aluminiową i odstawiamy na około 5 minut. Po tym czasie kroimy na plasterki.


Polecam również zbiór przepisów na ciasta świąteczne