Lukrowane księżyce
Lukrowane księżyce, to świąteczne ciasteczka, które są pyszne w smaku, a bardzo prosto się je robi. Jedyne czego potrzebujemy to forma z wyposażenia piekarnika oraz okrągła foremka.
To czekoladowe ciasto ucierane oblane lukrem. U nas zawsze jest wzięcie na takie ciastka.
Składniki:
- 150 g masła
- 150 g cukru pudru
- 150 g mąki pszennej
- 2-3 łyżki kakao
- 4 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Lukier:
- cukier puder
- sok z cytryny
- woda
Miękkie masło ucieramy z cukrem na puch. Dodajemy po jednym żółtku. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Obroty miksera zmniejszamy i wsypujemy suche składniki.
Białka ubijamy wraz z solą na sztywną pianę. Delikatnie łączymy ją z przygotowaną masą, mieszając szpatułką.
Masę przelewamy na blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15-20 minut. Studzimy.
Wystudzone ciasto oblewamy lukrem przygotowanym poprzez połączenie cukru pudru, niewielkiej ilości soku z cytryny i kilku łyżek wrzącej wody. Proporcji dokładnych nie podaję, gdyż u mnie zwykle lukier robiony jest „na oko”. Zaczynamy od mniej więcej 200 g cukru pudru, dodajemy trochę soku z cytryny i po 1 łyżce wrzątku i ucieramy drewnianą pałką. W razie potrzeby dodajemy jeszcze więcej wody lub cukru.
Gdy lukier zastygnie wykrawamy okrągłą foremką księżyce (wykrawamy jakby połowę ciastka, mam nadzieję, że poniższa grafika okaże się pomocna).