Zawijaski z tortilli na dwa sposoby

Tortille, podobnie jak ciasto francuskie, zawsze warto mieć w domu w zapasie. Jest to fajna baza do przygotowania szybkiej przekąski, gdy niespodziewanie dostaniecie telefon, że goście jadą z wizytą;)

U mnie tortille w dwóch wersjach: jedne z szynką i serem (3 tortille), drugie z jajkami i łososiem (2 tortille). Te pierwsze smakowały mi zdecydowanie bardziej, choć te drugie również nie były złe.

Polecam również najlepsze tortille z kurczakiem i warzywami. Idealne na kolację, spotkanie ze znajomymi czy Sylwestra.

  • 1 op. tortilli (u mnie o średnicy 25 cm, 5 sztuk)
  • 1-2 mini sałaty rzymskie lub główka sałaty masłowej

Wersja I:

  • ser żółty w plastrach
  • szynka w plastrach
  • 110 g serka śmietankowego kanapkowego
  • 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • granulowany czosnek

Wersja II:

  • 4 jajka
  • 1 duży ogórek konserwowy
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
  • 100 g wędzonego łososia w plastrach
  • sól

Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu obieramy je i trzemy na dużych oczkach tarki. Do jajek dodajemy startego na drobnych oczkach ogórka konserwowego, majonez oraz musztardę. Doprawiamy do smaku solą, mieszamy.

Serek kanapkowy przekładamy do garnuszka. Łączymy z majonezem, kwaśną śmietaną oraz musztardą i posiekaną natką pietruszki. Doprawiamy do smaku granulowanym czosnkiem, solą oraz pieprzem.

Tortille podgrzewamy krótko na rozgrzanej, suchej patelni (zbyt długie podgrzewanie sprawi, że tortille staną się twarde i będą „pękać” przy zwijaniu).

Przygotowując wariant I smarujemy je sosem przygotowanym z serka kanapkowego. Na nim rozkładamy porwaną na mniejsze kawałki sałatę oraz plastry sera i szynki. Rolujemy. Kroimy na mniejsze kawałki.

W wariancie II podgrzane tortille smarujemy pastą jajeczną, wykładamy porwaną na mniejsze kawałki sałatę i rozkładamy plastry łososia. Rolujemy. Kroimy na mniejsze kawałki.