Sernik w cieście orzechowym

To ciasto powinno zadowolić miłośników niezbyt słodkich wypieków.

To sernik w orzechowym cieście, przełożony masą na bazie kwaśnej śmietany. Bardzo elegancki, wilgotny i smaczny.


Zobacz też inny przepis na świąteczne ciasto przekładane masą na bazie kwaśnej śmietany: Ciasto Gargamel

Ciasto orzechowe:

  • 7 jajek
  • 1/2 szkl. drobnego cukru
  • 100 g masła
  • 1 niepełna szkl. mąki pszennej
  • 100 g mielonych orzechów
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Wkładka serowa:

  • 1 kg twarogu sernikowego
  • 3/4 szkl. drobnego cukru
  • 5 jajek
  • 1 op. budyniu waniliowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 100 g masła

Masa śmietanowa:

  • 400 – 450 g gęstej, kwaśnej śmietany 18%
  • 300 g masła
  • 4 łyżki cukru pudru (lub więcej, do smaku)
  • 1 op. cukru wanilinowego

Polewa:

  • 150 g czekolady mlecznej
  • 3-4 łyżki śmietany 30%

Masło roztapiamy na malutkim ogniu. Studzimy.

Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec stopniowo dodajemy cukier. Nie przestając miksować dodajemy po jednym żółtku. Wlewamy przestudzone masło. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz orzechami, dodajemy stopniowo do masy, delikatnie mieszamy szpatułką.

Ciasto przelewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (21x32cm). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 35 minut.

Przestudzone ciasto dzielimy na dwa blaty.


Miękkie masło ucieramy z cukrem na puch. Mikser odstawiamy na bok, a do miski dodajemy twaróg, żółtka, ekstrakt waniliowy oraz proszek budyniowy. Miksujemy ponownie, tylko do połączenia.

Białka ubijamy na sztywną pianę. Delikatnie mieszając łączymy z masą twarogową.

Sernik przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (21x32cm) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 50 minut. Studzimy w wyłączonym, lekko uchylonym piekarniku.


Miękkie masło ucieramy z cukrem na puch. Stopniowo dodajemy śmietanę (temp. pokojowa), miksujemy na minimalnych obrotach miksera.


Jeden z blatów orzechowych smarujemy połową masy śmietanowej. Wykładamy wkładkę serową. Dajemy resztę masy śmietanowej i drugi blat orzechowy.

Śmietanę umieszczamy w miseczce. Dodajemy połamaną na kostki czekoladę. Całość rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dekorujemy polewą wierzch ciasta.

Źródło