Polędwiczki z indyka z pieczarkami i soczewicą

Może nie jest to najpiękniej wyglądające danie obiadowe, ale zdecydowanie nadrabia smakiem. Polędwiczki z indyka z porem, pieczarkami i czerwoną soczewicą, duszone w bulionie i zaprawione na koniec mleczkiem kokosowym. Z dużą ilością posiekanej natki pietruszki.

My bardzo lubimy tego typu dania jednogarnkowe. Mam nadzieję, że Tobie również przypadnie ta propozycja do gustu.

1 porcja = 437 kcal B:43 T:15,6 W:38,4

Na 3 porcje:

  • 300-400 g polędwiczek z indyka lub kurczaka
  • 150 g czerwonej soczewicy
  • 500 g pieczarek
  • 1 por
  • 1 szkl. bulionu
  • 2-3 łyżki mleczka kokosowego (gęstego)
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • mielona papryka słodka
  • oregano
  • sól, pieprz
  • olej

Oczyszczone mięso dzielimy na mniejsze kawałki. Oprószamy je mieloną papryką, oregano oraz solą i pieprzem.

Pora kroimy na półplasterki.

Pieczarki kroimy na plasterki.


Na dużej, głębokiej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, obsmażamy mięso z obu stron do zrumienienia. Zdejmujemy z patelni. Na patelnię po smażeniu mięsa wrzucamy pory i smażymy je na niewielkim ogniu, aż do zeszklenia. Następnie dodajemy pieczarki, smażymy, aż ładnie się przesmażą. Zawartość patelni zgarniamy na bok, a w puste miejsce wsypujemy soczewicę, smażymy 1-2 minutki, po czym wlewamy bulion. Dodajemy podsmażone mięso. Dusimy na małym ogniu, pod przykryciem, aż soczewica zmięknie (w razie potrzeby dolewamy jeszcze troszkę wody). Pod koniec dodajemy mleczko kokosowe i dusimy jeszcze kilka minut.

Przed podaniem posypujemy posiekaną natką.