Sałatka z tortellini, porem i szynką

Sałatkę tę robiłam już kilka razy.

Robi się ją szybko, i co lepsze, zazwyczaj mam wszystkie składniki (za wyjątkiem pora) w domu. Jeśli ktoś zadzwoni, że wybiera się do nas z wizytą, w dość krótkim czasie jestem w stanie przygotować mały poczęstunek.

Najlepsza moim zdaniem wychodzi z użyciem tortellini z prosciutto i serem. I koniecznie tym świeżym, nie suszonym.

Z podanych niżej proporcji wychodzi nieduża miska sałatki z tortellini, porem i szynką.

  • 250 g tortellini (najlepiej drobnego)
  • 1 por
  • 200 g szynki
  • 1 puszka kukurydzy
  • 4 ogórki konserwowe
  • 1 łyżka naturalnego jogurtu
  • 2 łyżki majonezu kieleckiego
  • sól, pieprz
  • szczypiorek

Tortellini przygotowujemy wg instrukcji zamieszczonej na opakowaniu. Odcedzamy. Przekładamy do miski.

Por kroimy na półplasterki. Przekładamy na sito i przelewamy dużą ilością wrzącej wody, odcedzamy.

Kukurydzę osączamy z zalewy.

Szynkę kroimy w kostkę.

Ogórki konserwowe kroimy w kostkę.

Wszystkie składniki łączymy w misce. Dodajemy jogurt naturalny i majonez. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Mieszamy. Odstawiamy do schłodzenia.

Szczypiorek drobno siekamy, posypujemy po wierzchu sałatki.