Surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem i ananasem

Surówka z czerwonej kapusty w wersji z jabłkiem i ananasem. Bardzo smaczna. Lekko słodka. W wersji zasmażanej. Idealna jako dodatek do obiadu.

Surówkę przygotowałam z jednodniowym wyprzedzeniem. Zdjęcie, które widzicie poniżej, to zdjęcie surówki po podgrzaniu jej na drugi dzień – kawałki ananasa, które były widoczne od razu po przygotowaniu, rozpadły się 😉 Pod przepisem zdjęcia robione tuż po przygotowaniu, w nieco gorszych warunkach oświetleniowych.

  • 1/2 główki czerwonej kapusty
  • 1 kwaśne jabłko
  • 4 plastry ananasa
  • 5 łyżek masła klarowanego

sos:

  • 100 ml zalewy z ananasa
  • 100 ml soku jabłkowego
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 2 listki laurowe
  • sól, pieprz

Oczyszczoną kapustę drobno szatkujemy.

Jabłko obieramy, usuwamy gniazdo nasienne, kroimy na ósemki, a te z kolei na pół (jabłko w trakcie duszenia się rozpadnie).

Ananasa osączamy z zalewy (zalewę zachowujemy). Kroimy w kostkę.

Na patelni rozgrzewamy masło klarowane. Wrzucamy kapustę z jabłkami. Podlewamy sokiem jabłkowym oraz syropem z ananasa. Dodajemy listki laurowe. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Dusimy na średnim ogniu do czasu, aż kapusta zmięknie (u mnie to około 20-25 minut). Odstawiamy do przestudzenia. Następnie skrapiamy sokiem z cytryny. Mieszamy z ananasem.