Kanapka a’la Zinger (burger z kurczakiem)

Domowe burgery z kurczakiem, coś a’la Zinger z KFC, dla tych, którym tęskno za fast foodami na mieście 😉

Jest z nimi troszkę pracy, ale kiedy, jak nie teraz, najlepiej je przygotować?

Są pyszne i sycące. Ja zjadłam jednego takiego burgera i pojadłam, że ho-ho!

Z przepisu otrzymacie 6-8 porcji.

Bułki:

  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 i 1/2 łyżki cukru
  • 250 ml mleka
  • 2 i 1/2 szkl. mąki (u mnie na pizzę, typ 00)
  • 50 g masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli morskiej

Dodatkowo:

  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka
  • sezam do posypania bułeczek + odrobina czarnuszki

Mięsko:

  • 3 pojedyncze piersi z kurczaka
  • granulowany czosnek
  • mielona papryka słodka i ostra
  • zioła prowansalskie
  • sól, pieprz
  • mąka pszenna
  • jajko
  • 1/4 szkl. mleka

Dodatki:

  • sałata strzępiasta
  • 2 pomidory

Sos:

  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżeczki musztardy sarepskiej
  • 1 łyżka octu z białego wina
  • 1 kiszony ogórek
  • granulowany czosnek
  • sól, pieprz

Oczyszczone mięso kroimy na mniejsze porcje (najlepiej kroić porcje od grubszej strony fileta, lekko po skosie, aby otrzymać jak najbardziej okrągłe kotleciki-nie wiem jak dokładnie to wytłumaczyć). Wszystkie przyprawy mieszamy w miseczce i nacieramy nimi kurczaka. Odkładamy do lodówki na około 30 minut.


Mleko podgrzewamy lekko (nie gotujemy).

Do garnuszka rozkruszamy drożdże. Dodajemy cukier, 1 łyżkę mąki oraz 4 łyżki ciepłego (nie gorącego!) mleka. Mieszamy. Odstawiamy na około 5-10 minut do wyrośnięcia.

Do pozostałego ciepłego mleka dodajemy masło, mieszamy, aż się rozpuści.

Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy sól, jajko oraz wyrośnięte drożdże. Mieszając składniki, stopniowo wlewamy letnie mleko z masłem. Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Odstawiamy pod przykryciem na około godzinę, do wyrośnięcia.


Wyrośnięte ciasto dzielimy na około 6-8 kawałków. Ciasto może być lekko klejące. Jeśli klei się zbyt mocno, warto oprószyć dłonie niewielką ilością krupczatki. Formujemy okrągłe bułeczki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do napuszenia na około 45 minut.

Wyrośnięte bułeczki smarujemy jajkiem rozmąconym z niewielką ilością mleka. Posypujemy po wierzchu sezamem.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 15 minut. Studzimy.


Zamarynowane mięso wyjmujemy z lodówki.

W naczyniu miksujemy pół szklanki mąki pszennej, 1 jajko oraz taką ilość mleka, by otrzymać ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz szczyptą ostrej papryki.

Do pojemniczka z wysokim brzegiem wsypujemy większą ilość mąki.

Kawałku kurczaka, najlepiej po jednej sztuce, zanurzamy w cieście, a następnie przekładamy do naczynia z mąką. Potrząsamy naczyniem, aby mąką obtoczyła i przykleiła się do kurczaka (nie dociskamy dłońmi).

Na patelni lub w szerokim rondlu rozgrzewamy większą ilość oleju. Zmniejszamy moc palnika. Kawałki kurczaka smażymy na średnim ogniu po około 4 minuty z każdej strony, do zarumienienia. Osączamy na ręczniku papierowym.


Majonez mieszamy z musztardą oraz octem winnym. Dodajemy startego na drobno ogórka. Doprawiamy do smaku.


Bułki kroimy na pół. Na spodzie umieszczamy po 1-2 listki sałaty. Wykładamy porcję sosu. Kładziemy kurczaka oraz 1-2 plasterki pomidora. Przykrywamy drugą częścią bułki.

Podajemy od razu po przygotowaniu.

Źródło