Naleśniki z bakłażanem i papryką

Wegetariańskie naleśniki z bakłażanem i papryką w pomidorowym sosie. Z warstwą zapieczonego sera na wierzchu.

Jako, że ser bardzo lubię, chyba następnym razem dodam go jeszcze do środka naleśników. A niech go będzie duuużo 😉

Naleśniki:

  • 2 jajka
  • 2 i 1/2 szkl. mleka
  • 1/2 szkl. gazowanej wody mineralnej
  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 2-3 łyżki oleju
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • sól do smaku

Farsz:

  • 1 bakłażan
  • 1 czerwona papryka
  • 1 mała żółta papryka
  • 1 cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • kilka listków świeżej bazylii
  • oregano suszone
  • sól, pieprz, cukier

Dodatkowo:

  • 1-2 kulki mozzarelli

Składniki na naleśniki mieszamy do połączenia. Odstawiamy na około 30 minut, by ciasto odpoczęło. Po tym czasie smażymy cienkie placki (naleśników wyjdzie trochę więcej niż nadzienia, można je odstawić do lodówki i zjeść np następnego dnia z dżemem na śniadanie lub pokroić na paski i wykorzystać do zupy zamiast makaronu).


Cebulę kroimy w kostkę. Czosnek drobno siekamy.

Listki bazylii z grubsza siekamy.

Pozbawione gniazda nasiennego papryki oraz bakłażana kroimy w kostkę.

Bakłażana solimy i odstawiamy na sicie na około godzinę. Po tym czasie bakłażan powinien puścić sok. Smażymy go na mocno rozgrzanej patelni (u mnie beztłuszczowo). Zdejmujemy z patelni, odstawiamy na bok.

Na patelnię wlewamy 1-2 łyżki oleju. Wrzucamy cebulę oraz paprykę. Smażymy do zeszklenia się warzyw. Pod koniec dodajemy czosnek, pilnujemy aby się nie przypalił. Wlewamy pomidory wraz z zalewą oraz odrobinę wody. Dusimy całość, aż do zgęstnienia sosu. Doprawiamy suszonym oregano, solą, pieprzem, cukrem oraz posiekaną bazylią. Dodajemy podsmażonego bakłażana. Wszystko dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia.


Na naleśniki wykładamy porcję farszu, zwijamy. Układamy w naczyniu do zapiekania. Na naleśnikach rozkładamy pokrojoną na plasterki mozzarellę (jeśli mamy więcej mozzarelli można ją pokroić drobno lub zetrzeć na tarce i dodać do farszu).

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 30-35 minut (do roztopienia i lekkiego zrumienienia się sera).