Rolowany omlet z łososiem, serem i szczypiorkiem
Lubisz omlety? Jeśli tak, jestem pewna, że rolowany omlet z łososiem, serem i szczypiorkiem na pewno przypadnie Ci do gustu. To pyszne i efektowne śniadanie, które możesz dowolnie modyfikować, dobierając ulubione dodatki. Najlepiej wybrać 2–3 składniki, które będą się ze sobą dobrze komponować.
Ja wcześniej robiłam już wersję z pomidorem, szynką i serem oraz z szynką, serem i papryką, a tym razem postawiłam na wędzonego łososia, ser żółty i szczypiorek. Za każdym razem omlet wychodzi pysznie, ale to wersja z łososiem jest naszą ulubioną.

1 omlet, na 2 osoby
- 3 duże lub 4 średniej wielkości jajka
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 lekko kopiasta łyżka tartego parmezanu
- 1 łyżka mleka
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka masła
Dodatkowo:
- około 50-60 g wędzonego na gorąco łososia
- 1-2 plasterki żółtego sera
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku lub zielonej części cebulki dymki
Rolowany omlet z łososiem, serem i szczypiorkiem – wykonanie:
Jajka wybijamy do większego garnuszka. Dodajemy parmezan, mąkę pszenną oraz mleko. Dokładnie mieszamy. Doprawiamy szczyptą soli i pieprzu.
Na patelni rozgrzewamy masło. Wylewamy mniej więcej 1/3 część masy jajecznej, tylko tyle, by pokryła dno patelni cienką warstwą. Chwilę smażymy na małym ogniu, po czym rozkładamy przez środek (bliżej prawej strony) rozdrobnionego łososia. Gdy po chwili jajka się zetną, rolujemy omlet z łososiem, pomagając sobie 1 lub 2 łopatkami, i przesuwamy go na bok patelni (na prawą stronę). W puste miejsce wylewamy kolejną część masy jajecznej. Analogicznie, po chwili wykładamy pokrojone na mniejsze kawałki plasterki żółtego sera. Po chwili ponownie rolujemy omlet, i wylewamy na patelnię pozostałą masę jajeczną. Wykładamy posiekany szczypiorek. na koniec rolujemy omlet i jeszcze chwilę podgrzewamy na małym ogniu. Gotowy omlet zdejmujemy z patelni. Kroimy na pół. Podajemy od razu po przygotowaniu.
Uwaga! Najtrudniejszym momentem przygotowania, jest wyczucie kiedy omlet należy rolować. Jeśli zrobimy to za wcześnie lub zbyt późno, omlet „popęka”. Pierwsze rolowanie powinno nastąpić, gdy masa jajeczna leciutko się od spodu przyrumieni, wówczas omlet z łatwością można i zwijać jak i przesuwać po patelni. Jeśli odczekamy zbyt długo, omlet zetnie się zbyt mocno, będzie sztywny, w efekcie czego pęknie podczas zwijania.









Taki intensywny żółty kolor omletu, to efekt zdjęcia czy użycia wiejskich jaj? Pytam bo korzystam w jaj od „szczęśliwych kur” i właśnie takie intensywnie żółte ciasto mi wychodzi 🙂 Pozdrawiam ciepło i zapraszam po inspiracje do mnie. Ania.
Wiejskie jaja 🙂 Zdecydowanie najlepsze. Używam tylko takich.
Pozdrawiam
Nie jadłam jeszcze takiego. Z chęcią bym spróbowała
Ale to fajnie wygląda, myślę że mógłbym jeść takie dania codzienne w pracy
pysznie wygląda
Pyszne i zdrowe. O taką tortillę chodziło:) Łosoś idealnie komponuje się w tym zestawieniu. Dziękujemy.
Dawno nie robiłam omletów. Z dodatkiem łososia musi być pyszny
Sprawdziłam i to jeden z lepszych omletów jakie jadłam. Zmniejszyła tylko ilość sera. Dzieki i polecam