Zapiekanki na drożdżowym cieście z kurczakiem i serem

Zapiekanka na drożdżowym cieście to kolejna propozycja na ciepłą, sycącą kolację czy obiad. W miniony weekend chodziła za mną taka domowa zapiekanka, ale niestety nie miałam odpowiedniego pieczywa. Postanowiłam zrobić ją mimo wszystko, wykorzystując jako spód ciasto drożdżowe.

Jeżeli pizza na grubym cieście to ta, którą preferujesz najbardziej, to taka zapiekanka z pewnością również powinna trafić w Twój gust.

Ja przygotowałam 3 duuuże zapiekanki. Jako dodatki wykorzystałam mięso drobiowe, cebulę, kukurydzę oraz tarty ser żółty. Zapiekankę podałam z sosem czosnkowym oraz sosem tysiąca wysp. No pysznie było! Szkoda, tylko, że tak kalorycznie 😉

Ciasto:

  • 480 g mąki pszennej
  • 35 g świeżych drożdży
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 70 ml ciepłej wody
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 łyżki oleju

Dodatkowo:

  • 300-400 g piersi lub polędwiczek z kurczaka
  • 1-2 małe cebule
  • 200 g tartego ementalera
  • 1 i 1/2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18%
  • mielona papryka
  • szczypta ostrej papryki
  • szczypta mielonego imbiru
  • sól, pieprz
  • olej

Do podania:

Oczyszczone mięso kroimy w kostkę. Oprószamy mieloną papryką słodką i ostrą, szczyptą imbiru oraz solą i pieprzem. Skrapiamy łyżką oleju i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na około 30 minut do lodówki, po czym smażymy na rozgrzanej na patelni niewielkiej ilości oleju (1 łyżka). Studzimy.

Cebulę kroimy w piórka.

Kukurydzę osączamy z zalewy.


Drożdże rozkruszamy do garnuszka. Zasypujemy je cukrem. Wlewamy 4 łyżki mleka. Dodajemy 1 łyżkę mąki. Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na około 10-15 minut).

Do dużej miski przesiewamy mąkę. Dodajemy sól, wyrośnięte drożdże, mleko z wodą oraz olej. Początkowo składniki mieszamy łyżką, po czym wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Gdyby ciasto było zbyt twarde, dolewamy odrobinę letniej wody i wyrabiamy dalej.

Gotowe ciasto odstawiamy pod przykryciem na około 1 godzinę do wyrośnięcia (ja ciasto przygotowałam zbyt wcześnie, więc po tym czasie odgazowałam je i odstawiłam pod przykryciem na kolejne 30-45 minut, do ponownego wyrośnięcia).

Gotowe ciasto wałkujemy na prostokąt i dzielimy na 3-4 mniejsze prostokąty. Każdy z nich przenosimy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i za pomocą dłoni formujemy wokół ciasta wyższy brzeg (uwaga! spód i brzegi powinny być stosunkowo cieniutkie, gdyż w trakcie pieczenia ciasto i tak jeszcze urośnie).

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 minut. Po tym czasie blaszkę wyjmujemy (gdyby spód wyrósł zbyt mocno, można lekko go obniżyć, dociskając łyżką czy drewnianą łopatką). Brzegi ciasta smarujemy rozmąconym jajkiem, a na środek (samo wgłębienie) wykładamy po mniej więcej 1/2 łyżki gęstej śmietany, rozprowadzamy. Następnie rozkładamy usmażonego kurczaka i piórka cebuli. Posypujemy kukurydzą oraz tartym serem.

Ponownie wstawiamy do piekarnika i zapiekamy kolejne 15 minut.

Podajemy polane sosami lub ketchupem