Ciasto z jagodami

Ciasto co prawda w oryginale nazywa się ciastem z truskawkami i właśnie te owoce znajdują się pod galaretką, ale jak to mówią, jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma. Truskawki się co prawda skończyły, ale z jagodami wyszło równie pysznie. Ciasto z książki „102 ciasta z owocami Siostry Anastazji”.

Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru drobnego
  • 4 kopiaste łyżki mąki

Masa serowa biała:

  • 400 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 500 ml śmietanki 36 %
  • cukier puder do smaku, u mnie 3 łyżki
  • 1 płaska łyżka żelatyny

Masa truskawkowa:

  • 400 g serka homogenizowanego truskawkowego
  • 400 g jogurtu truskawkowego
  • 1 płaska łyżka żelatyny

Dodatkowo:

  • 3 galaretki czerwone (np owoce leśne)
  • owoce (jagody lub truskawki)

Jajka miksujemy wraz z cukrem aż do otrzymania jasnej, puszystej masy. Obroty miksera zmniejszamy do minimum i dodajemy przesianą mąkę (ja przesiewam po trochu bezpośrednio do masy). Wylewamy na blaszkę (21x32cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 18-20 minut.


Żelatynę rozpuszczamy w ok. 1/4 szklanki zimnej wody. Gdy napęcznieje, podgrzewamy ją na najmniejszej mocy palnika, tylko do rozpuszczenia.

Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier puder do smaku i serek waniliowy. Jedną łyżkę powstałej masy mieszamy z rozpuszczoną żelatyną, a gdy ładnie się połączy, dodajemy do reszty masy i miksujemy do połączenia (w przeciwnym wypadku ponownie podgrzewamy na malutkim ogniu, a potem dodajemy bezpośrednio do masy).

Masę wylewamy na przestudzony biszkopt. Wyrównujemy.


Żelatynę przygotowujemy jak powyżej.

Jogurt miksujemy z serkiem homogenizowanym. Dodajemy rozpuszczoną żelatynę, miksujemy do połączenia.

Masę truskawkową wylewamy na masę białą, wyrównujemy.


Galaretki rozpuszczamy w około 500 ml wrzącej wody.

Na masie rozprowadzamy owoce. Zalewamy je tężejącą galaretką.