Ekspresowe kuleczki z masła orzechowego

Super szybki przepis z kilku zaledwie składników. Wypatrzyłam go kiedyś na blogu Wilkuchnia i zapisałam do wypróbowania. Ostatnio miałam ochotę na coś słodkiego, więc szybciutko przygotowałam właśnie te praliny.

Z podanej poniżej porcji otrzymałam 10 sztuk. Takie kuleczki będą idealne dla fanów masła orzechowego. Możecie wykorzystać to gładkie lub z kawałkami orzechów.

I na koniec powiem Wam jeszcze tylko, że u mnie była „walka” o ostatnią sztukę 😉

  • 130 g masa orzechowego, u mnie crunchy
  • 50 g miodu, np rzepakowy
  • 30 g mielonych migdałów
  • 100 g gorzkiej czekolady

Masło orzechowe, miód oraz mielone migdały łączymy ze sobą, dokładnie mieszając. Z masy nabieramy równe porcje, wielkości orzecha włoskiego, i formujemy zgrabne kuleczki. Odstawiamy je w chłodne miejsce (do lodówki lub zamrażarki).

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Obtaczamy w niej schłodzone kuleczki i odkładamy na kratkę. Odstawiamy do stężenia.

Przechowujemy w lodówce.