Spaghetti z mięsem drobiowym

Przepis na spaghetti z mięsem mielonym w pomidorowym sosie inaczej nazywane spaghetti po bolońsku (przepis tutaj) to od dawna jedno z moich ulubionych dań. Ostatnio jednak zamiast mięsa wieprzowego znacznie częściej sięgam po dużo chudsze, drobiowe. Mam wrażenie, że w tej wersji smakuje mi ono nawet bardziej. Jest po prostu przepyszne!

Cały sekret tkwi w odpowiednio długim przygotowaniu sosu oraz doprawieniu. A przysłowiową wisienką na torcie jest dodatek tartego sera, który przyjemnie roztapia się pod wpływem ciepłego sosu.

Spaghetti z mięsem drobiowym to danie obiadowe, które można przygotować w dosyć krótkim czasie. Co prawda, aby passata fajnie połączyła się z mięsem potrzebuje trochę czasu, ale nie jest to przesadnie długo. Do przygotowania spaghetti w stylu bolońskim można wykorzystać mięso mielone z kurczaka lub indyka, wybierając udka lub nieco chudsze piersi. Ja przetestowałam chyba wszystkie możliwe warianty i osobiście najbardziej smakuje mi wersja ze zmielonych udek kurczaka, ale Ty dobierz odpowiednie dla siebie mięso.

Na 3 porcje:

  • 180 g spaghetti (np pełnoziarnisty)
  • 1 cebula
  • 400 g drobiowego mięsa mielonego
  • 1 marchewka
  • około 550 g passaty pomidorowej
  • 30 g parmezanu lub ser gouda
  • mielona papryka
  • oregano
  • bazylia
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól, pieprz
  • olej

Cebulę kroimy w drobną kostkę.

Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju, dodajemy cebulę. Smażymy aż do zeszklenia. Następnie dodajemy mięso mielone doprawione mieloną papryką, oregano oraz solą i pieprzem. Smażymy do czasu, aż straci różowy kolor, rozdzielając/rozdrabniając większe kawałki mięsa za pomocą drewnianych łopatek.

Marchewkę trzemy na dużych oczkach tarki. Dodajemy ją do podsmażonego mięsa i jeszcze chwilę smażymy wszystko razem. Wlewamy passatę oraz około 1/4 szklanki zimnej wody. Dodajemy cukier oraz suszoną bazylię. Gotujemy na małym ogniu (przez pierwsze kilka minut pod przykryciem), aż do miękkości marchewki i redukcji sosu (przez około 10-15 minut). W razie potrzeby doprawiamy dodatkowo solą lub pieprzem.

Makaron gotujemy w osolonym wrzątku wg wskazówek zamieszczonych na opakowaniu. Odcedzamy. Podajemy z sosem mięsno-pomidorowym, posypany tartym parmezanem lub serem gouda.