Spaghetti z mięsem drobiowym

Przepis na spaghetti z mięsem mielonym w pomidorowym sosie inaczej nazywane spaghetti po bolońsku (przepis tutaj) to od dawna jedno z moich ulubionych dań. Ostatnio jednak zamiast mięsa wieprzowego znacznie częściej sięgam po dużo chudsze, drobiowe. Mam wrażenie, że w tej wersji smakuje mi ono nawet bardziej. Jest po prostu przepyszne!

Cały sekret tkwi w doprawieniu oraz odpowiednio długim przygotowaniu sosu, tak by składniki ładnie się ze sobą połączyły. A przysłowiową wisienką na torcie jest dodatek tartego sera, który przyjemnie roztapia się pod wpływem ciepłego sosu.

Spaghetti z mięsem drobiowym to danie obiadowe, które powinno zasmakować każdemu miłośnikowi dań makaronowych. Jest proste do przygotowania, stosunkowo szybko się je robi i smakuje bardzo dobrze. U nas pojawia się przynajmniej raz na 2 tygodnie, a czasem robię je nawet co tydzień.

Do przygotowania spaghetti z mięsem drobiowym można wykorzystać mięso mielone z kurczaka lub indyka, wybierając udka lub nieco chudsze piersi. Ja przetestowałam chyba wszystkie możliwe warianty i osobiście najbardziej smakuje mi wersja ze zmielonych udek kurczaka.

Na 3 porcje:

  • 200-300 g makaronu spaghetti
  • 1 cebula
  • 400 g drobiowego mięsa mielonego
  • 1 marchewka
  • około 550 g passaty pomidorowej
  • 30 g parmezanu lub ser gouda
  • mielona papryka słodka i ostra
  • oregano
  • bazylia
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól, pieprz
  • olej

Cebulę kroimy w drobną kostkę.

Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju, dodajemy cebulę. Smażymy na niewielkim ogniu, aż do zeszklenia. Następnie moc palnika zwiększamy do średniej i dodajemy mięso mielone doprawione mieloną papryką, oregano oraz solą i pieprzem (ja doprawiam bezpośrednio na patelni). Smażymy do czasu, aż straci różowy kolor, rozdzielając/rozdrabniając większe kawałki mięsa za pomocą drewnianych łopatek.

Marchewkę trzemy na dużych oczkach tarki. Dodajemy ją do podsmażonego mięsa i jeszcze chwilę smażymy wszystko razem. Wlewamy passatę oraz około 1/3 szklanki zimnej wody. Dusimy na małym ogniu, pod przykryciem, przez około 20-30 minut. Po tym czasie pokrywkę zdejmujemy. Dodajemy cukier oraz suszoną bazylię. W razie potrzeby doprawiamy dodatkowo solą i pieprzem. Smażymy dalej, aż do pożądanej redukcji sosu.

Makaron gotujemy w osolonym wrzątku wg wskazówek zamieszczonych na opakowaniu. Odcedzamy. Podajemy z sosem mięsno-pomidorowym, posypany tartym parmezanem lub serem gouda.