Jogurtowy wieniec chlebowy

Zrobiłam ostatnio taki drożdżowy wianuszek wg przepisu znalezionego na blogu Obiad gotowy!

Zdecydowanie bardziej smakowała mi wersja ciasta z pietruszką, aniżeli z orzechami. Ta z orzechami była super, ale już bardziej w ramach deseru.

W teorii zapieczony z całością ser pleśniowy powinien był się rozpuścić i liczyłam, że uda mi się „maczać” w nim kawałki ciasta. Niestety, być może przez zbyt długie przygotowania do sesji zdjęciowej, się to nie udało. Ser był miękki, ale nie tak jak oczekiwałam.

  • 15 g drożdży
  • 80 ml ciepłego mleka
  • 3 łyżeczki cukru
  • 350 g mąki
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 80 g masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki oleju

Dodatkowo:

  • około 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • około 3 łyżki mielonych orzechów
  • 1 op. sera camembert
  • 1 żółtko
  • garść słonecznika i/lub sezamu

Do garnuszka rozkruszamy drożdże. Zasypujemy je 1 łyżeczką cukru oraz 1 łyżką mąki. Wlewamy ciepłe mleko i dokładnie mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Do osobnego garnuszka dajemy jogurt, 2 łyżeczki cukru oraz 1 jajko. Dokładnie mieszamy, do połączenia.

Masło rozpuszczamy na malutkim ogniu. Odstawiamy do przestudzenia.

Do dużej miski przesiewamy mąkę. Dodajemy sól, wyrośnięte drożdże, oraz mieszankę jajeczno-jogurtową. Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Pod koniec dodajemy 2 łyżki rozpuszczonego masła (resztę odstawiamy) oraz 3 łyżki oleju. Cierpliwie wyrabiamy dalej (ciasto dosyć długo pozostaje luźne, klejące się). Gotowe ciasto przykrywamy w misce ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (na około 1 – 1,5 godziny).

Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części, większą i troszkę mniejszą.

Większą część ciasta dzielimy na 5 równiej wielkości kawałków. Każdy z nich wałkujemy na lekko podsypanym mąką blacie na koło o średnicy około 20-22 cm. Pierwszy z nich umieszczamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, smarujemy roztopionym masłem (gdyby masło stężało, ponownie krótko je podgrzewamy) i posypujemy niewielką ilością posiekanej natki. Przykrywamy drugim kawałkiem rozwałkowanego cienko ciasta, smarujemy masłem i posypujemy natką. Podobnie postępujemy z pozostałymi kawałkami, przy czym ostatniego już masłem nie smarujemy. Ciasto nacinamy na środku na pół w pionie, poziomie, a następnie po skosie (powstanie nacięcie w kształcie gwiazdki; patrz rysunek poniżej). Wykrojone kawałki wywijamy na zewnątrz i delikatnie dociskamy do brzegów ciasta.

W podobny sposób postępujemy z mniejszym kawałkiem ciasta, z tym, że wałkujemy je na koło o średnicy około 15-17 cm, a zamiast natką, posypujemy mielonymi orzechami. Powstałe ciasto umieszczamy w środku pierwszego ciasta.

Dodatkowo ciasto można obkroić naokoło, wyrównując je tym samym, a odkrojone kawałki połączyć i rozwałkować, a następnie umieścić wewnątrz naszego wianuszka. Do środka dajemy ser camembert. Brzegi smarujemy rozmieszanym z odrobiną mleka żółtkiem, posypujemy ziarnami. Odstawiamy, przykryte ściereczką, do napuszenia na około 30 minut.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i zapiekamy do zarumienienia przez około 25 minut.

Źródło