Kotlety siekane z cebulą

Dziś propozycja obiadowa, na wykorzystanie piersi kurczaka.

Lekkie i aromatyczne siekane kotleciki z pewnością znajdą wielu zwolenników. Mięso wychodzi soczyste, a całość dzięki dodatkowi ubitych białek jest niezwykle lekka i puszysta. Przepis wypatrzyłam na stronie slodko slone pichcenie i bardzo je Wam polecam. My zdecydowanie będziemy robić je częściej.

  • 500-600 g piersi kurczaka
  • 1 cebula
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 jajka 
  • mielona papryka słodka
  • curry
  • szczypta mielonego imbiru
  • sól, pieprz

Cebulę drobno siekamy.

Oczyszczone mięso kroimy w drobną (około 1,5×1,5cm) kostkę. Doprawiamy mieloną papryką, szczypta mielonego imbiru, niewielką ilością curry oraz solą i pieprzem. Dodajemy cebulę, obie mąki, majonez oraz żółtka. Mieszamy.

Białka ubijamy na sztywną pianę wraz ze szczyptą soli. Delikatnie mieszamy z mięsną masą.

Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy kotleciki, kładąc je na olej za pomocą łyżki. Smażymy z obu stron na rumiano.


Polecam również przepis na
Bułeczki majonezowe