Kotlety siekane z cebulą
Dziś propozycja obiadowa, na wykorzystanie piersi kurczaka.
Lekkie i aromatyczne siekane kotleciki z pewnością znajdą wielu zwolenników. Mięso wychodzi soczyste, a całość dzięki dodatkowi ubitych białek jest niezwykle lekka i puszysta. Przepis wypatrzyłam na stronie slodko slone pichcenie i bardzo je Wam polecam. My zdecydowanie będziemy robić je częściej.
- 500-600 g piersi kurczaka
- 1 cebula
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki majonezu
- 2 jajka
- mielona papryka słodka
- curry
- szczypta mielonego imbiru
- sól, pieprz
Cebulę drobno siekamy.
Oczyszczone mięso kroimy w drobną (około 1,5×1,5cm) kostkę. Doprawiamy mieloną papryką, szczypta mielonego imbiru, niewielką ilością curry oraz solą i pieprzem. Dodajemy cebulę, obie mąki, majonez oraz żółtka. Mieszamy.
Białka ubijamy na sztywną pianę wraz ze szczyptą soli. Delikatnie mieszamy z mięsną masą.
Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy kotleciki, kładąc je na olej za pomocą łyżki. Smażymy z obu stron na rumiano.
Ciekawe kotleciki. W moim domu nie lubią cebuli, także chyba nie przejdzie
Świetna alternatywa dla zwykłych kotletów. Na pewno wypróbujemy, 🙂
Co można dać zamiast cebuli ?
W zasadzie wszystko co pod ręką i co się lubi, świeży szpinak, brokuły, paprykę czerwoną
apetyczne kotleciki