Makowiec śnieżny

Wielkanoc zbliża się do nas wielkimi krokami, czas więc pomyśleć o świątecznym menu. Oprócz dań typowo świątecznych, z jajkami w roli głównej, na stole nie może zabraknąć pysznych wypieków. Makowiec śnieżny to wersja makowca na bogato – jest to ciasto biszkoptowe z 3 masami: makową, śmietanową oraz orzechową. W sam raz dla tych, którzy za tradycyjnym zawijakiem makowym nie przepadają. W sam raz na Święta.

Ciasto ze zbioru przepisów siostry Anastazji.

Biszkopt:

  • 3 jajka
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1/2 szkl. mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Masa makowa:

  • 250 g mielonego (!) maku – dostępny np w Lidlu
  • 80 g drobnego cukru
  • 3 białka (uprzednio jajka sparzyć)
  • 2 łyżki miodu
  • 1/2 szkl. mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
  • 150 g bakalii (orzechy, rodzynki, płatki migdałowe, skórka pomarańczowa)

Masa śmietanowa:

  • 500 ml śmietanki kremówki
  • 250 g serka mascarpone
  • 4-5 łyżek cukru pudru
  • 2-3 łyżeczki żelatyny

Masa orzechowa:

  • 200 g masła
  • 80 g cukru pudru
  • 150 g mielonych orzechów włoskich
  • 1/2 szkl. mleka
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki rumu

Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo wsypujemy cukier. Do gęstej, błyszczącej piany dodajemy po 1 żółtku. Na koniec delikatnie łączymy z mąką przesianą z proszkiem do pieczenia.

Przelewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (21x32cm lub nieco większa) i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 15 minut.


Wszystkie składniki na masę makową umieszczamy w szerokim rondlu. Dokładnie mieszamy. Podgrzewamy na małym ogniu, ciągle mieszając. Gdy powstanie gęsta masa, zdejmujemy z palnika.


Żelatynę zalewamy około 1/4 szklanki zimnej wody. Odstawiamy do napęcznienia, po czym podgrzewamy na malutkim ogniu (tylko do rozpuszczenia!).

Schłodzoną śmietankę miksujemy razem z mascarpone oraz cukrem pudrem. Do gęstej masy wlewamy rozpuszczoną żelatynę, miksujemy do połączenia.


Mleko doprowadzamy do wrzenia. Gorącym zalewamy mielone orzechy. Mieszamy. Odstawiamy do przestudzenia.

Miękkie masło ucieramy z cukrem na puch. Dodajemy żółtka, masę orzechową oraz rum. Miksujemy do połączenia.


Na biszkopt wykładamy masę makową, wyrównujemy. Następnie rozprowadzamy masę śmietanową. Kolejną warstwą jest masa orzechowa. Wierzch dekorujemy polewą np z roztopionej czekolady lub inną ulubioną. Dodatkowo można wierzch posypać wiórkami kokosowymi.