Bułeczki majonezowe

Mam dziś dla Was przepis na fantastyczne bułeczki majonezowe. Robiłam je już kilka razy i za każdym zachwycają mnie równie mocno. Co lepsze, na drugi dzień pozostają równie smaczne, choć wtedy może lekko kruszą się przy krojeniu. Za to w pierwszym dniu – bajka!

Bułeczki majonezowe są bardzo mięciutkie, lekko słodkie. Smakiem przypominają nieco słodkie rogale maślane. Super smakują posmarowane masłem i oprószone niewielką ilością soli, ale w wersji na bogato, z ulubionymi warzywnymi dodatkami, z serem, szynką, jajkiem to już jest śniadanie na wypasie.

Tak przygotowany posiłek nie tylko ładnie wygląda i świetnie smakuje, ale zachęca też do dłuższego siedzenia przy stole, rozmawiania i celebrowania wspólnie spędzonych chwil.

Jeżeli lubicie sprawiać bliskim takie kulinarne niespodzianki polecam Wam przygotowanie majonezowych bułeczek oraz deski rozmaitości, a gwarantuję, że domownicy będą zachwyceni. Jeśli w tygodniu nie macie czasu na przygotowanie takiego śniadanka, to może zarezerwujecie sobie ten pomysł na Wielkanocne śniadanie? Inną równie fajną opcją, będzie przygotowanie ich na kolację 🙂

Na mojej desce, jako dodatek do bułeczek, znalazły się warzywa takie jak sałata, ogórek zielony, kolorowe papryki, czerwona cebula, rzodkiewki oraz pomidor przekładany mozzarellą. Był tez serek pleśniowy, wędzony twaróg, oraz ser żółty. Z wędlin miałam szynkę, salami oraz kabanosy. Na desce znalazło się również miejsce na winogrona i awokado. Nie mogło również zabraknąć jajka w majonezie. Zarówno do jajek, jak i do przygotowania samych bułeczek wykorzystałam mój ulubiony Majonez Kielecki. Ma on dla mnie idealną konsystencję, smak i świetny skład, dlatego bardzo często gości w mojej kuchni.

Było pysznie!

  • 450 g mąki pszennej (u mnie typ 550)
  • 1 łyżeczka soli 
  • 25 g drożdży
  • 1 żółtko
  • około 100 g Majonezu Kieleckiego
  • około 3/4 szkl. ciepłego mleka
  • 65 g cukru 

Dodatkowo:

  • 1 żółtko
  • 1-2 łyżki mleka

Drożdże kruszymy do garnuszka. Dodajemy 1 łyżkę cukru, 3-4 łyżki ciepłego mleka oraz 1 łyżkę mąki. Mieszamy. Odstawiamy na kilka minut, do podrośnięcia.

Pozostałą mąkę przesiewamy do dużej miski. Mieszamy z solą. Dodajemy pozostały cukier, ciepłe mleko. żółtko, majonez oraz drożdże. Mieszamy łyżką do połączenia, po czym wyrabiamy gładkie ciasto.

Odstawiamy, przykryte w misce ściereczką, na około 1 godzinę, do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto ponownie krótko wyrabiamy. Następnie dzielimy na równe kawałki i formujemy okrągłe bułeczki (u mnie 8 sztuk). Układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce z wyposażenia piekarnika, przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy na około 20-30 minut do napuszenia.

Tuż przed pieczeniem wierzch bułeczek smarujemy żółtkiem rozmąconym z niewielka ilością mleka.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut.


Wpis powstał we współpracy z wsp społem