Sałatka brokułowa z makaronem ryżowym
Przyjęło się, że w piątki na blogu pojawia się nowy przepis na sałatkę lub surówkę. Dziś sałatka brokułowa z makaronem ryżowym oraz marynowanymi pieczarkami. Coś innego, aby nie jeść wciąż tego samego 🙂
- 100 g cienkiego makaronu ryżowego
- 1-2 małe brokuły
- 6 jajek
- 1 zielony ogórek szklarniowy (tzw wąż)
- 1 mały słoik pieczarek marynowanych
- garść ziaren słonecznika
- 3 łyżki majonezu
- 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
- zioła prowansalskie
- sól, pieprz
Podzielone na różyczki brokuły gotujemy na półmiękko w lekko osolonej i osłodzonej wodzie. Studzimy.
Makaron przygotowujemy wg wskazówek na opakowaniu. Odcedzamy.
Jajka gotujemy na twardo, po przestudzeniu obieramy i kroimy w kostkę.
Ogórka obieramy, kroimy wzdłuż na pół. Gniazda nasienne wydrążamy za pomocą łyżeczki. Powstałe łódeczki kroimy jeszcze raz wzdłuż na pół, a następnie na mniejsze kawałki (w kostkę).
Pieczarki osączamy z zalewy. Kroimy w kostkę.
Majonez łączymy ze śmietaną i musztardą. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą w misce, łączymy z sosem. Posypujemy uprażonymi na rozgrzanej, suchej patelni ziarnami słonecznika. Odstawiamy do schłodzenia.