Udka z ryżem – z piekarnika

Pyszne i bezproblemowe danie. Może troszkę niewyględne, ale taki już jego urok 😉 Mięciutki ryż, który przechodzi aromatem zalewy, idealnie aromatyczna cebula oraz miękkie mięso z chrupiącą skórą, to właśnie składowe dania, które najczęściej spotkać można pod nazwą „kurczak pieczony na ryżu”. U mnie jest już jeden przepis pod tą nazwą, a z racji, że tym razem przygotowałam danie z wykorzystaniem innej części kurczaka oraz troszkę innej zalewy, dodaję dla Was i taką inspirację.

To jeden z tych obiadów, które robi się sam i mnie samą poratował w czasie, kiedy po chorobie nie wróciłam jeszcze do pełnej formy i nie miałam siły na dłuższe stanie przy piecu. Tutaj wystarczy doprawić i obsmażyć mięso oraz pokroić cebulę i zagotować składniki zalewy. Potem wystarczy poskładać całość w naczyniu. I tyle. Resztę zrobi za nas piekarnik.

My poszliśmy na łatwiznę i zjedliśmy to danie samo, bez dodatków.

Jeśli chcecie wzbogacić danie, możecie na ryżu ułożyć pokrojone warzywa np paprykę, marchewkę czy brokuły. Myślę, że z dodatkami też będzie fajnie.

  • 1 – 1,5 szkl. ryżu parboiled lub basmati
  • 6-8 udek z kurczaka
  • 2 średniej wielkości cebule
  • mielona słodka papryka
  • mielony imbir
  • curry
  • sól, pieprz

Zalewa:

  • 3,5 – 4 szkl. wody
  • 100 g masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 kopiasta łyżeczka słodkiej papryki
  • 6 łyżek ketchupu
  • 1 łyżka białego octu winnego
  • 1 ząbek czosnku – cały
  • listek laurowy
  • 2x ziele angielskie
  • mielona ostra papryka lub chili

Oczyszczone mięso dokładnie nacieramy mieloną papryką, imbirem, curry oraz solą, pieprzem i odrobiną oleju. Obsmażamy na rozgrzanej na patelni niewielkiej ilości oleju lub masła klarowanego.

Cebulę kroimy w piórka.

Na dnie żaroodpornego naczynia rozkładamy suchy ryż. Rozkładamy warstwę cebuli. Na wierzchu rozkładamy podsmażone mięso.

Składniki zalewy umieszczamy w garnku i doprowadzamy do wrzenia. Gorącą zalewę wlewamy do naczynia (powinna przykryć cały ryż i mięso mniej więcej do połowy).

Naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 45-55 minut (aż ryż wchłonie zalewę i napęcznieje, a mięso zmięknie).

`