Biszkopt z pianką czekoladowo-orzechową

Dawno już nie robiłam ciasta typu biszkopt + masa, dlatego postanowiłam to nadrobić. Przygotowałam biszkopt kakaowy z masą czekoladowo-orzechową. Ciasto jest pyszne, a jego przygotowanie nie zajmie Wam dużo czasu.

Ciasto to będzie idealne dla smakoszy czekoladowych i orzechowych smaków. Fajnie sprawdzi się zarówno jako ciasto na co dzień, jak i od święta.

Masa czekoladowo-orzechowa zawiera w sobie dużą ilość czekolady (200g), a co za tym idzie, jest dosyć słodka, ale wiem, że część z Was właśnie takie ciasta lubi 🙂

To co, robicie je razem ze mną? Na Instagramie i Facebooku możecie zobaczyć krótki filmik z poszczególnych etapów przygotowania.

  • 4 duże jajka
  • 4 łyżki cukru drobnego
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki oleju + 2 łyżki wody

Masa:

  • 200 g czekolady mlecznej
  • 500 ml śmietanki 36%
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 100 g mielonych orzechów (włoskie, laskowe)

Dodatkowo:

  • 1-2 garście posiekany grubo orzechów włoskich

Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy po 1 łyżce cukru. Następnie dodajemy po 1 żółtku. Mąkę przesiewamy z kakao. Dodajemy do masy w dwóch partiach, delikatnie mieszamy szpatułką.

Ciasto przelewamy na blaszkę (21x32cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 13-15 minut. Studzimy.


Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Lekko studzimy.

Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody. Mieszamy. Odstawiamy do napęcznienia. Następnie podgrzewamy na minimalnej mocy palnika, tylko do rozpuszczenia.

Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy żelatynę oraz przestudzoną czekoladę. Miksujemy do połączenia. Na samym końcu wsypujemy mielone orzechy, mieszamy.

Przygotowaną masę wykładamy na biszkopt, wyrównujemy. Dekoracyjną szpatułką możemy zrobić wzorek na masie, ale nie jest to konieczne.

Wierzch posypujemy posiekanymi grubo orzechami.