Tortille z kurczakiem i warzywami

Tortille z kurczakiem i warzywami, w skrócie zawijaski z tortilli, to zdecydowanie jeden z naszych ulubionych pomysłów na imprezowe przekąski. Są kolorowe, smaczne, uniwersalne i znikają z talerza w ekspresowym tempie! Był taki czas, że robiłam je co tydzień – i absolutnie mi się nie znudziły. Myślę, że to najlepszy dowód na to, jak są genialne.

Tortille z kurczakiem i warzywami to przekąska, którą możesz przygotować z wyprzedzeniem, schłodzić w lodówce, a potem tylko pokroić na mniejsze kawałki i podać. Świetnie sprawdzą się zarówno na Sylwestra, domówkę, przyjęcie dla dzieci, jak i na zwykłą kolację w gronie rodziny czy znajomych.

Nie daj się długo namawiać – zrób je u siebie! Gwarantuję, że każdy poprosi o dokładkę. A Ty? Pokochasz ich prostotę i to jakie wrażenie zrobią na Twoich bliskich.

Tortille z kurczakiem i warzywami.
Zawijaski z tortilli
  • 2 piersi kurczaka
  • 2 mini sałaty rzymskie lub 1/2 kapusty pekińskiej
  • 1 ogórek zielony, szklarniowy
  • kilka rzodkiewek
  • 3 małe czerwone cebule
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki białego octu winnego
  • 1 op. serka kanapkowego
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz
  • ostra i słodka mielona papryka
  • szczypta mielonego imbiru
  • 2-3 łyżki oleju
  • 4-6 dużych tortilli

Zawijaski z tortilli z kurczakiem i warzywami – wykonanie:

Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso oczyszczamy z błonek i ewentualnych kostek. Nacieramy solą morską, świeżo mielonym pieprzem, dość dużą ilością słodkiej papryki, odrobiną papryki ostrej i szczyptą mielonego imbiru. Przekładamy do zamykanego pojemniczka i skrapiamy 2-3 łyżkami oleju. Jeszcze raz krótko wcieramy przyprawy w mięso, po czym odstawiamy na około godzinę do lodówki.

Po tym czasie, na rozgrzanej patelni, obsmażamy mięso z każdej strony. Gdy ładnie się przyrumieni patelnię przykrywamy i dusimy mięso jeszcze chwilę. Na sam koniec filety przekładamy na kratkę i dopiekamy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 10-20 minut (w zależności od wielkości filetów. Jeśli posiadacie termometr kuchenny, warto go użyć, aby nie przesuszyć mięsa. Można też całość przygotować od razu na patelni). Odstawiamy do wystudzenia, po czym kroimy na jak najcieńsze plasterki.


Obrane cebule kroimy w piórka, przekładamy do małej miseczki.

Do garnuszka wlewamy 5 łyżek wody, cukier oraz ocet winny, doprawiamy niewielką ilością ostrej papryki. Całość doprowadzamy do wrzenia, po czym zalewamy cebulę i odstawiamy na około 10-15 minut. Odcedzamy.


Warzywa myjemy. Sałatę kroimy drobno. Ogórka i rzodkiewki kroimy na cienkie plasterki.


Na suchej, rozgrzanej patelni krótko podgrzewamy tortillę, z obu stron.

Serek kanapkowy przekładamy do miseczki. Doprawiamy solą, pieprzem oraz odrobiną soku z cytryny, mieszamy. Przygotowanym serkiem smarujemy placki tortilli.

Z jednej strony tortilli rozkładamy warstwowo posiekaną sałatę, plastry mięsa, plasterki rzodkiewki, plasterki ogórka oraz cebulę. Całość zawijamy dosyć ściśle w rulonik. Kroimy na 4 części.