Ciasto na coca-coli z masą budyniową i pierniczkami
Przepis na to ciasto wypatrzyłam na stronie Świat Ciast. Odnośnik wskazywał na blog Kuchenne zapiski Edyty, a tam, autorka odsyłała do bloga Cukierenka Klementynki.
Ciasto wyszło bardzo fajne, więc warto by poszło w świat dalej 😉
Ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 200 g drobnego cukru
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 250 g masła
- 200 ml pepsi/coca-coli
- 2 duże jajka
- 75 ml mleka
Masa:
- 1 litr + 1 szkl. wody
- 4 łyżki cukru
- 3 op. budyniu śmietankowego bez cukru
- 2 galaretki agrestowe
- 200 g masła
Dodatkowo:
- 200 g pierniczków w czekoladzie z nadzieniem
- 120 g czekolady
- 3 łyżki śmietanki 30%
W misce umieszczamy mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli.
Masło roztapiamy na małym ogniu, wlewamy mleko, odstawiamy do przestudzenia.
Do naczynia z przestudzonym masłem oraz mlekiem dodajemy jajka oraz pepsi/coca-colę. Mieszamy rózgą kuchenną.
Składniki mokre łączymy ze składnikami suchymi, mieszamy tylko do połączenia.
Ciasto przelewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (21x28cm lub nieco mniejsza). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30-40 minut (do suchego patyczka).
Do rondelka wlewamy litr wody, dodajemy cukier. Doprowadzamy do wrzenia.
Proszek budyniowy rozrabiamy w 250 ml pozostałej wody. Wlewamy na gotującą się wodę. Gotujemy jeszcze przez 2-3 minuty, stale mieszając. Zdejmujemy z palnika. Wsypujemy suchą galaretkę, mieszamy do jej rozpuszczenia. Odstawiamy do przestudzenia.
Miękkie masło ucieramy na puch. Stopniowo dodajemy zimny budyń.
Przestudzone ciasto kroimy na dwa blaty.
Na jednym z nich rozprowadzamy mniej więcej 2/3 części masy. Przykrywamy drugim blatem. Wykładamy pozostałą masę, wyrównujemy. Rozkładamy pokrojone na plasterki pierniczki.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z 3 łyżkami śmietanki. Polewamy wierzch ciasta, tworząc tzw esy-floresy.
Wygląda obłędnie!!! Chętnie przygotuję na święta! <3
Zrobiłam. Potwierdzam że i wygląda i smakuje. Dzięki za przepis
Ale super! Dziękuję za wiadomość 🙂
Robiłam wszystko według przepisu ale niestety ciasto mi nie wyrosło.Co mogłam źle zrobić
Przeanalizowałam sobie przepis, z którego skorzystałam czy aby przypadkiem nie wkradł się jakiś błąd, ale wygląda na to, że jest wszystko ok (jedyne co, to ja zrobiłam na ciut większej blaszce, niż w oryginalnym przepisie – tam 24x24cm). Chyba będę musiała powtórzyć ten przepis, aby sobie go przypomnieć i sprawdzić raz jeszcze czy jest wszystko w porządku.
Czy składniki były mieszane rózgą, czy mikserem? Czy na pewno dodany był proszek do pieczenia?
Składniki mieszkałam rózgą i dodałam proszek do pieczenia.Jak robię pierwszy raz to zawsze według przepisu.
Będę musiała w takim razie zrobić ciasto raz jeszcze, bo naprawdę nie mam pojęcia dlaczego nie wyszło.
Przykro mi, że tylko zmarnowała Pani składniki. Zawsze mi dosyć źle w takich sytuacjach.
Ja przed chwila zrobiłam ciasto i tak samo nie wyszło a wedlug przepisu było wszystko
Będę się musiała przyjrzeć ponownie przepisowi 🤔
Powtórzyłam przepis. Ciasto nie wyrosło jakoś spektakularnie wysokie, ale z łatwością dało się je przekroić na dwa blaty. Piekłam na blaszce 21×28 cm. Po przełożeniu masą (na szybko ubiłam śmietankę, dodałam galaretkę rozpuszczoną w niepełnej szklance wody + dodatkowo plasterki banana), ciasto wyszło takie jak na zdjęciu.
Jeśli ciasto nie wychodzi, może to być kwestia zbyt mocnego mieszania składników suchych i mokrych. Z proporcjami wszystko jest ok.