Ciasto na coca-coli z masą budyniową i pierniczkami

Przepis na to ciasto wypatrzyłam na stronie Świat Ciast. Odnośnik wskazywał na blog Kuchenne zapiski Edyty, a tam, autorka odsyłała do bloga Cukierenka Klementynki.

Ciasto wyszło bardzo fajne, więc warto by poszło w świat dalej 😉

Ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 200 g drobnego cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 250 g masła
  • 200 ml pepsi/coca-coli
  • 2 duże jajka
  • 75 ml mleka

Masa:

  • 1 litr + 1 szkl. wody
  • 4 łyżki cukru
  • 3 op. budyniu śmietankowego bez cukru
  • 2 galaretki agrestowe
  • 200 g masła

Dodatkowo:

  • 200 g pierniczków w czekoladzie z nadzieniem
  • 120 g czekolady
  • 3 łyżki śmietanki 30%

W misce umieszczamy mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli.

Masło roztapiamy na małym ogniu, wlewamy mleko, odstawiamy do przestudzenia.

Do naczynia z przestudzonym masłem oraz mlekiem dodajemy jajka oraz pepsi/coca-colę. Mieszamy rózgą kuchenną.

Składniki mokre łączymy ze składnikami suchymi, mieszamy tylko do połączenia.

Ciasto przelewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (21x28cm lub nieco mniejsza). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30-40 minut (do suchego patyczka).


Do rondelka wlewamy litr wody, dodajemy cukier. Doprowadzamy do wrzenia.

Proszek budyniowy rozrabiamy w 250 ml pozostałej wody. Wlewamy na gotującą się wodę. Gotujemy jeszcze przez 2-3 minuty, stale mieszając. Zdejmujemy z palnika. Wsypujemy suchą galaretkę, mieszamy do jej rozpuszczenia. Odstawiamy do przestudzenia.

Miękkie masło ucieramy na puch. Stopniowo dodajemy zimny budyń.


Przestudzone ciasto kroimy na dwa blaty.

Na jednym z nich rozprowadzamy mniej więcej 2/3 części masy. Przykrywamy drugim blatem. Wykładamy pozostałą masę, wyrównujemy. Rozkładamy pokrojone na plasterki pierniczki.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z 3 łyżkami śmietanki. Polewamy wierzch ciasta, tworząc tzw esy-floresy.

Źródło


Polecam również przepis na
Tortille z kurczakiem i warzywami