Ciasto z wiśniami
Kolorowe ciasto inspirowane przepisem siostry Anastazji.
Wcale nie tak pracochłonne jak mogłoby się wydawać na pierwszy rzut oka. Przygotowane ciasto, dzielimy na 3 części, jedną zostawiamy bez dodatków, a pozostałe dwie łączymy, jedną z kakao, drugą z orzechami.
W trakcie pieczenia blatów przygotowujemy galaretkę wiśniową.
Całość bardzo ładnie się prezentuje. Jedyne co zmieniłabym następnym razem, to dodatkowo nasączyła blaty ciasta wodą zmieszaną z sokiem z cytryny, aby były nieco wilgotniejsze.
Ciasto:
- 300 g masła
- 180 g cukru pudru
- 250 g mąki pszennej
- 6 jajek
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 op. cukru wanilinowego
- 2 płaskie łyżki kakao
- około 60-70 g mielonych orzechów
Masa wiśniowa:
- 1 l wiśni z kompotu (u mnie 750ml słoik wiśni i około 250 g czereśni z kompotu)
- 2 op. galaretki wiśniowej
Pianka cytrynowa:
- 500 ml śmietanki 36% MU!
- 1 op. galaretki cytrynowej
Dodatkowo:
- 100 g mlecznej czekolady
- 1 łyżka oleju
Miękkie masło ucieramy wraz z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę. Dodajemy po 1 żółtku. Obroty miksera zmniejszamy i dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy cukier wanilinowy. Ubitą pianę (najlepiej w 2-3 turach) łączymy z przygotowaną wcześniej masą, delikatnie mieszamy szpatułką.
Ciasto dzielimy na 3 części. Do jednej z nich dodajemy kakao. Drugą łączymy z mielonymi orzechami.
Każde ciasto przelewamy (osobno) na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (21x32cm). Ciasta pieczemy osobno, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15-20 minut.
Wiśnie odsączamy na sicie. Sok uzupełniamy wodą, aby otrzymać 750 ml płynu. Wlewamy go do garnka i doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z palnika. W gorącym kompocie rozpuszczamy galaretki. Odstawiamy do lekkiego stężenia.
Tężejącą galaretkę łączymy z wiśniami.
Ciasto jasne umieszczamy ponownie w blaszce (można lekko go nasączyć wodą z sokiem cytrynowym). Wylewamy na niego wiśnie z tężejącą galaretką. Przykrywamy ciastem orzechowym, delikatnie dociskamy.
Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 200 ml gorącej wody. Studzimy.
Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy zimną galaretkę.
Powstałą pianę cytrynową rozprowadzamy na cieście orzechowym, wyrównujemy. Przykrywamy ciastem kakaowym.
Czekoladę łamiemy na kawałki i wraz z olejem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Wierzch dekorujemy otrzymaną polewą.
Czy można użyć do tego przepisu wiśni mrożonych, a galaretki na masę wiśniową zrobić na zwykłym soku wiśniowym z kartonu?
Tak, galaretkę można nawet zrobić tradycyjnie, na wodzie.
Czy te same proporcje mogę użyć dla okrągłej formy 27 cm?
Forma 27 cm jest ciut mniejsza, więc ciasto pewnie wyjdzie wyższe. No chyba, że przemnoży Pani składniki o 0,85