Śnieżne ciasteczka II (z cynamonem)

Na blogu jest już jeden przepis na śnieżne ciasteczka vel śniegowe kule (przepis tutaj -> KLIK ). Tutaj raz jeszcze, wzbogacone o dodatek soli morskiej i cynamonu, które bardzo korzystnie wpływają na finalny smak.

na około 50-60 sztuk

  • 230 g miękkiego masła
  • 1/2 szkl. cukru pudru + do obtoczenia ciasteczek
  • szczypta soli morskiej
  • 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 2 i 1/4 szkl. mąki pszennej
  • około 80 g (3/4 szkl.) orzechów włoskich

Masło ucieramy razem z cukrem pudrem na puch. Dodajemy przesianą z cynamonem mąkę, ekstrakt waniliowy oraz szczyptę soli, miksujemy na mniejszych obrotach, do połączenia.

Orzechy siekamy, dodajemy do masy, mieszamy szpatułką.

Z masy formujemy okrągłe ciasteczka wielkości małego orzecha włoskiego. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do lodówki lub wynosimy w chłodne miejsce na około 30 minut (dzięki temu podczas pieczenia ciasteczka nie „rozleją się”).

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 minut. Przekładamy na kratkę.

Gdy ciasteczka lekko przestygną, ale wciąż jeszcze są ciepłe, obtaczamy je w cukrze pudrze.

Przechowujemy do 2 tygodni w zamkniętym metalowym pojemniku.

Źródło