Fish & Chips

Ryba w cieście z frytkami oraz surówka z marchewki to ukochany obiad mojego dziecka. Kiedy tylko ten zestaw pojawia się na stole, na twarzy mojego malucha widać niekłamaną radość. Czasem tak niewiele potrzeba do szczęścia 🙂

  • 2 płaty miruny lub dorsza
  • 1/2 cytryny
  • 150 g mąki pszennej
  • 75 ml wody
  • 100 ml mleka
  • 1 jajko
  • 1 łyżka octu
  • szczypta proszku do pieczenia
  • sól, pieprz
  • frytki lub ziemniaki na frytki
  • olej do smażenia

Oczyszczoną rybę dzielimy na małe porcje (trochę szersze niż paluszki rybne), skrapiamy sokiem z cytryny. Oprószamy z obu stron solą oraz pieprzem.

Do niedużego garnka wlewamy wodę, mleko oraz ocet. Dodajemy jajko. Miksujemy do połączenia. Następnie dodajemy mąkę oraz sól i pieprz. Dokładnie mieszamy, aż do uzyskania gładkiego ciasta o konsystencji gęstej śmietany. Odstawiamy na 10-20 minut.

Na patelni rozgrzewamy większą ilość oleju. Kawałki ryby zanurzamy w cieście i smażymy w głębokim oleju na złoto, po kilka minut z obu stron. Osączamy na ręczniku papierowym.

W międzyczasie smażymy frytki.

Podajemy z ulubioną surówką, np z marchewki.


Polecam również przepis na
Zapiekane rożki z tortilli