Udka kurczaka w rozmarynie (z pieczarkami i pomidorkami koktajlowymi)

Uwielbiam zapach rozmarynu. Dodany do pieczonego mięsa uwalnia niesamowity aromat (choć wizualnie nie jest już zbyt atrakcyjny;) ).

U mnie na obiadek tym razem udka pieczone w rękawie, z dodatkiem pieczarek i pomidorków koktajlowych. Kiedyś nie lubiłam pomidorów na ciepło, ale teraz zajadam się takimi ze smakiem.

  • 6-7 udek kurczaka
  • 4-5 łyżek oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka gałązek rozmarynu
  • około 250 g małych pieczarek
  • 1 cebula
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • mielona słodka papryka
  • sól, pieprz

W miseczce mieszamy olej, przeciśnięty przez praskę czosnek, mieloną słodką paprykę oraz sól i pieprz.

Oczyszczone udka wkładamy do worka do pieczenia, dokładnie nacieramy marynatą. Odkładamy do lodówki na około 3 godziny.

Pieczarki kroimy na pół lub – jeśli są większe – na ćwiartki.

Do zamarynowanego mięsa dodajemy pieczarki (część można odłożyć i dodać do mięsa w późniejszym czasie) oraz gałązki rozmarynu. Worek/rękaw zawiązujemy. Przekładamy do naczynia żaroodpornego.

Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około godzinę.

Po tym czasie worek do pieczenia rozcinamy. Dodajemy obraną i pokrojoną w talarki cebulę, pokrojone na pół pomidorki koktajlowe i odłożone pieczarki. Zapiekamy dalej, aż do miękkości mięsa (lub jeszcze dłużej, jeśli lubicie rumianą skórkę 😉 ).


Polecam również przepis na
Ciasto „Kwiatuszek” z brzoskwiniami