Kakaowo-owsiane ciasteczka bez pieczenia
Szybkie i proste ciasteczka bez pieczenia. Niezbyt słodkie.
- 3 szkl. płatków owsianych błyskawicznych
- 125 g masła
- 3 płaskie łyżki gorzkiego kakao
- 120 g słodzonego mleka skondensowanego
- 1/4 szkl. drobnego cukru (lub odrobinę więcej, wg upodobań)
Płatki owsiane podprażamy przez chwilę na suchej, gorącej patelni. Przesypujemy do miski.
W rondelku umieszczamy masło, cukier, kakao oraz mleko skondensowane. Podgrzewamy na małym ogniu, aż do połączenia się składników, po czym zwiększamy moc palnika i doprowadzamy całość do wrzenia – gotujemy przez około 1 minutę, cały czas mieszając.
Gorącą masę wlewamy do miski w płatkami. Mieszamy łyżką. Odstawiamy.
Gdy masa ostygnie na tyle, by móc wziąć ją do ręki, formujemy kuleczki wielkości małego orzecha włoskiego. Rozkładamy na desce lub dużym talerzu i odstawiamy w chłodne miejsce, aż masa całkowicie zastygnie.
Moje smaki młodości