„Paseczkowa” sałatka II

Choć tego typu sałatki nie należą do moich ulubionych, to raz na jakiś czas przygotowuję i takie. Ta mi nawet smakowała.

Sałatka nazywa się „Paseczkowa” z uwagi na to, że większość składników krojona jest właśnie na cienkie paski.

  • 6 jajek
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 200 g żółtego sera w plasterkach
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • 2 cebule
  • 1 łyżka keczupu
  • 2-3 łyżki majonezu
  • sól i pieprz do smaku

Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu obieramy je i kroimy na paseczki (w miarę możliwości;).

Pozbawione gniazd nasiennych papryki kroimy na paseczki.

Ser żółty również kroimy na paseczki.

Kukurydzę osączamy z zalewy.

Czerwoną fasolę osączamy z zalewy, przelewamy na sicie zimną woda.

Cebulę kroimy na cienkie piórka.

Wszystkie składniki łączymy w misce. Majonez mieszamy z ketchupem. doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Łączymy z pozostałymi składnikami.