Zupa dyniowa na mleczku kokosowym
Przed Wami zupa dyniowa o nieco orientalnym smaku. Zdecydowanie inna niż ta tradycyjna (zobacz przepis na krem z dyni), głównie za sprawą dodatku mleczka kokosowego, pomarańczy oraz cynamonu.
Jak dla mnie tradycyjna smaczniejsza, ale to kwestia gustu. Mąż doprawił sobie zupę już na talerzu dodatkową ilością chili i wcinał, aż się mu uszy trzęsły 🙂
- 1 dynia hokkaido
- 2 marchewki
- 2 średniej wielkości ziemniaki
- 2 cebule
- 750 ml bulionu
- 1 puszka mleczka kokosowego (400 ml)
- papryczka chili
- skórka i sok z 1 pomarańczy
- kawałek imbiru lub około 1/2 łyżeczki suszonego
- około 1/2 łyżeczki cynamonu
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól, pieprz
Dodatkowo:
- groszek ptysiowy
- pestki dyni
- dymka
Dynię przekrawamy na pół. Po usunięciu pestek kroimy w kostkę.
Obraną marchewkę kroimy na plasterki.
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę.
Cebulę drobno siekamy.
Na głębokiej patelni lub w dużym garnku rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Dodajemy cebulę, smażymy na średnim ogniu, aż do zeszklenia. Następnie wrzucamy pokrojone warzywa. Smażymy kilka minut po czym wlewamy bulion. Gotujemy, do miękkości warzyw.
W międzyczasie kroimy drobno papryczkę chili oraz imbir (jeśli wykorzystujemy świeży).
Ze sparzonej pomarańczy ocieramy skórkę i wyciskamy sok.
Wszystkie składniki dodajemy do zupy. Wlewamy mleczko kokosowe. Gotujemy jeszcze kilka minut.
Gdy wszystkie warzywa są już miękkie miksujemy blenderem na krem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, gałką i cynamonem. W razie konieczności zaostrzamy zupę odrobiną imbiru lub chili.
Podajemy z prażonymi pestkami dyni, posiekaną dymką oraz groszkiem ptysiowym.
lubię takie zupy