Zupa dyniowa na mleczku kokosowym

Przed Wami zupa dyniowa o nieco orientalnym smaku. Zdecydowanie inna niż ta tradycyjna (zobacz przepis na krem z dyni), głównie za sprawą dodatku mleczka kokosowego, pomarańczy oraz cynamonu.

Jak dla mnie tradycyjna smaczniejsza, ale to kwestia gustu. Mąż doprawił sobie zupę już na talerzu dodatkową ilością chili i wcinał, aż się mu uszy trzęsły 🙂

  • 1 dynia hokkaido
  • 2 marchewki
  • 2 średniej wielkości ziemniaki
  • 2 cebule
  • 750 ml bulionu
  • 1 puszka mleczka kokosowego (400 ml)
  • papryczka chili
  • skórka i sok z 1 pomarańczy
  • kawałek imbiru lub około 1/2 łyżeczki suszonego
  • około 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz

Dodatkowo:

  • groszek ptysiowy
  • pestki dyni
  • dymka

Dynię przekrawamy na pół. Po usunięciu pestek kroimy w kostkę.

Obraną marchewkę kroimy na plasterki.

Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę.

Cebulę drobno siekamy.

Na głębokiej patelni lub w dużym garnku rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Dodajemy cebulę, smażymy na średnim ogniu, aż do zeszklenia. Następnie wrzucamy pokrojone warzywa. Smażymy kilka minut po czym wlewamy bulion. Gotujemy, do miękkości warzyw.

W międzyczasie kroimy drobno papryczkę chili oraz imbir (jeśli wykorzystujemy świeży).

Ze sparzonej pomarańczy ocieramy skórkę i wyciskamy sok.

Wszystkie składniki dodajemy do zupy. Wlewamy mleczko kokosowe. Gotujemy jeszcze kilka minut.

Gdy wszystkie warzywa są już miękkie miksujemy blenderem na krem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, gałką i cynamonem. W razie konieczności zaostrzamy zupę odrobiną imbiru lub chili.

Podajemy z prażonymi pestkami dyni, posiekaną dymką oraz groszkiem ptysiowym.