Rolada czekoladowo-serowa

Rolada czekoladowa z twarogowo-śmietankowym wypełnieniem oraz borówką amerykańską, to propozycja na szybkie ciasto do kawki. Kiedyś takie ciasto można było przygotować tylko latem, na szczęście obecnie mamy w sklepach dostęp do borówek amerykańskich niemalże przez cały rok. Jeśli ktoś chciałby wrócić wspomnieniami do smaków lata, polecam przygotować taką właśnie roladę.

Jest słodko i przyjemnie.

Biszkopt:

  • 5 jajek
  • 3/4 szkl. drobnego cukru
  • 2 łyżki oleju
  • 3 łyżki wody
  • 3/4 szkl. mąki pszennej
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • szczypta proszku do pieczenia

Masa:

  • 250 g tłustego twarogu
  • 1/2 szkl. drobnego cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 400-450 ml śmietanki 36% MU!
  • około 250 g borówki amerykańskiej

Czekoladę z dodatkiem oleju rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Odstawiamy do przestudzenia.

Jajka miksujemy wraz z cukrem na jasną, puszystą masę. Stopniowo dodajemy zimną wodę oraz przestudzoną czekoladę. Obroty miksera zmniejszamy, dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Miksujemy krótko, tylko do połączenia.

Masę wylewamy na dużą, wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (z wyposażenia piekarnika). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15-20 minut.

Upieczone ciasto wykładamy na rozłożoną na blacie wilgotną ściereczkę. Ostrożnie zdejmujemy papier do pieczenia. Wciąż ciepłe ciasto zwijamy wraz ze ścierką w roladę. Odstawiamy do przestudzenia.


Twaróg przepuszczamy dwu-trzykrotnie przez praskę. Miksujemy z cukrem oraz ekstraktem waniliowym.

Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Łączymy z masą twarogową, delikatnie mieszając. W przypadku gdyby otrzymana masa była dosyć rzadka, dodajemy żelatynę (1 łyżeczka rozpuszczona w niewielkiej ilości wody, a następnie podgrzana do ponownego rozpuszczenia. U mnie nie było takiej potrzeby, masa wyszła dosyć gęsta i zwarta). Na samym końcu dodajemy borówki, ponownie mieszamy.


Biszkopt ponownie rozwijamy. Rozprowadzamy na jego powierzchni masę twarogową z borówkami. Zwijamy w roladę.

Wierzch oprószamy cukrem pudrem,