Naleśniki gryczane

Kasza gryczana uważana jest za jedną z najzdrowszych kasz, ale niestety nie każdy przepada za jej charakterystycznym smakiem czy zapachem. Ja z pewnością zaliczam się do tego grona ludzi. Zdecydowanie wolę ją przemyconą w niewielkiej ilości, niż podaną jako danie główne.

Dzisiejsze naleśniki, przygotowane na mące gryczanej, z dodatkiem mielonego mięsa, pieczarek i ugotowanej kaszy gryczanej, mogą być dobrym początkiem na zaprzyjaźnienie się z „królową” kasz. Jest ona obecna w daniu, ale nie dominuje ona tutaj swym smakiem, więc z powodzeniem w tej formie możemy wpleść ją do naszej diety.

Mięso kurczaka najpierw kroję w kostkę, potem przesmażam na patelni, a następnie przepuszczam przez maszynkę do mielenia. Jak dla mnie ma lepszą konsystencję niż zmielone i przesmażone na patelni, ale i w ten sposób można zrobić. Z pewnością będzie nieco szybciej.

Co myślicie o takim połączeniu?


Naleśniki:

  • 140 g mąki gryczanej
  • 130 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • ok. 1,5 szkl. mleka
  • 0,5 szkl. wody
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • około 500 g piersi kurczaka
  • około 300-350 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • około 3/4 szkl. ugotowanej kaszy gryczanej
  • 1 mozzarella w zalewie
  • pęczek szczypiorku
  • mielona papryka
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz

Do naczynia przesiewamy obie mąki. Dodajemy szczyptę soli, jajka, mleko oraz około 100 ml zimnej wody. Miksujemy na gładkie ciasto (gdyby ciasto było zbyt gęste dolewamy jeszcze odrobinę mleka lub wody, a gdyby było zbyt rzadkie, dosypujemy mąki). Odstawiamy na co najmniej 30 minut. Po tym czasie smażymy naleśniki.


Cebulę drobno siekamy. Pieczarki kroimy na mniejsze części. Szczypiorek siekamy.

Mięso kroimy w kostkę. Oprószamy solą, pieprzem oraz mieloną papryką.

Na dużej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Wrzucamy posiekaną cebulę. Gdy się zeszkli, dodajemy pieczarki. Smażymy razem do zrumienienia. Odstawiamy na bok.

Na patelnię wlewamy 1-2 łyżki oleju, gdy się rozgrzeje, dodajemy mięso kurczaka. Smażymy. Odstawiamy do przestudzenia, po czym przepuszczamy mięso przez maszynkę do mielenia razem z połową pieczarek.

Farsz drobiowo-pieczarkowy mieszamy z ugotowaną kaszą (gdyby farsz wydawał się zbyt suchy, można podlać go kilkoma łyżkami rosołu/bulionu) . W razie potrzeby doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz szczyptą gałki muszkatołowej. Dodajemy większą część posiekanego szczypiorku, pozostałe pieczarki oraz porwaną na kawałki mozzarellę.

Nadzienie rozkładamy na naleśnikach. Dowolnie składamy. Wierzch posypujemy pozostałym szczypiorkiem.