Czosndogi

Czosndogi to dość świeży trend. Najprawdopodobniej po raz pierwszy przygotowany został w czerwcu tego roku. Dość szybko przepis się spopularyzował i stał się niejako HITEM internetu. Ja sama po raz pierwszy zobaczyłam go na Instagramie.

Pomysł spodobał mi się do tego stopnia, że wiedziałam, iż długo nie będę mu się opierać 🙂

Smakowo wyszło fajnie, choć jeśli już, wolę chyba tradycyjne hot dogi 🙂

  • 5 bułek czosnkowych
  • 5 długich parówek dobrej jakości
  • około 100-150 g żółtej mozzarelli (do pizzy)
  • 1-2 garści rukoli
  • 2-3 ogórki kiszone
  • 2 małe pomidory
  • 1 zielony ogórek
  • 1 czerwona cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 1-2 łyżeczki octu (u mnie malinowy)
  • 1 łyżeczka miodu
  • odrobina wrzącej wody
  • sól, pieprz
  • ketchup, majonez, musztarda

Pomidory nacinamy na krzyż, przelewamy wrzątkiem. Po usunięciu skórki i gniazda nasiennego kroimy w drobną kostkę.

Czerwoną cebulę kroimy w drobną kostkę.

Zielonego ogórka obieramy i kroimy wzdłuż na pół. Usuwamy gniazda nasienne. Kroimy w drobną kosteczkę.

W małym słoiku umieszczamy olej, ocet, miód i odrobinę wrzątku. Mieszamy dokładnie do połączenia. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Dodajemy do miski z pokrojonymi warzywami.


Bułki czosnkowe nacinamy przez środek, uważając, by nie przeciąć bułki na pół. Delikatnie rozszerzamy obie połówki i lekko ugniatamy miąższ.

Mozzarellę trzemy na mniejsze kawałki. Połowę rozkładamy na dnie bułek. Na serze układamy parówkę. Posypujemy ją pozostałym serem.

Bagietki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 7-10 minut (do roztopienia się sera).


Następnie na każdą bułkę wykładamy porcję świeżej rukoli. Dajemy przygotowane warzywa (pomidor, ogórek, cebula – sos można wcześniej lekko odlać). Rozkładamy plasterki kiszonego ogórka.

Wierzch polewamy ulubionymi sosami: ketchupem, musztardą lub majonezem.