Makaron z kurczakiem i cukinią w pomidorowej potrawce

Makaron kocham miłością absolutną. Zawsze mam w domu kilka opakowań różnych makaronów, bo nigdy nie wiadomo na jaki rodzaj przyjdzie mi w danej chwili chęć;)

Podobna sprawa ma się z pomidorami w puszce lub passatą w słoiku. Oddając śmieci, zawsze tych produktów jest najwięcej i dobrze się czuję mając w domu ich zapas.

Makaron w sosie pomidorowym jest jednym z tych połączeń, które nigdy nam się nie nudzą. Doskonale smakuje razem z mięsem drobiowym oraz cukinią.

  • 2 pojedyncze piersi kurczaka (ok 500g)
  • 2 cukinie
  • 2 nieduże cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 puszki pomidorów krojonych lub duży słoik passaty
  • bazylia
  • oregano
  • sól, pieprz
  • tarty parmezan do posypania
  • 400 g makaronu farfalle

Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso kroimy w drobną kostkę.

Cukinię kroimy na ćwiartki.

Cebulę kroimy w piórka. Czosnek kroimy na plasterki.

Na głębokiej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Wrzucamy kurczaka. Gdy mięso się przesmaży dodajemy cebulę oraz czosnek. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Smażymy przez chwilę.

Dodajemy cukinię. Gdy cukinia lekko się podsmaży dodajemy pomidory wraz z zalewą oraz około 1/4 szklanki wody (wlewamy ją do puszek i zbieramy ze ścianek pozostałość pomidorów). Dusimy aż do zredukowania się sosu. Doprawiamy suszoną bazylią, oregano, solą oraz pieprzem.

Makaron gotujemy w osolonym wrzątku na al dente. Odcedzamy.

Makaron polewamy sosem pomidorowym. Posypujemy tartym parmezanem.