Bagietki zapiekane z masą jajeczną i boczkiem

Zamarzyły mi się bagietki wypełnione zapieczoną masą jajeczną. Taka jajecznica w bułce. Z jajecznicą konsystencjonalnie niewiele miało to wspólnego, ale mogę powiedzieć, że zachcianka została spełniona.

Zapiekałam 3 bagietki. Wykorzystałam takie domowe i jedna z nich ewidentnie większa była od pozostałych (to jedna z tych na zdjęciu). Zmieściło mi się do niech znacznie więcej jajecznej masy i ona po podanym czasie pieczenia nie do końca się ścięła, dlatego musiała posiedzieć w piekarniku nieco dłużej.

Takie bagietki można przygotować na kolację i podać w formie takiej a’la zapiekanki (jak na zdjęciu), lub po zapieczeniu pokroić na plasterki – wtedy może stanowić formę przekąski np podczas spotkania ze znajomymi 🙂

Fajnie smakuje dodatkowo polana ketchupem (choć przyznaję, że ja mam jakieś skrzywienie na tym punkcie, bo mi z ketchupem wszystko smakuje lepiej i naprawdę używam go do różnych potraw w dużej ilości;)).

  • 3-4 krótkie bagietki
  • 5 dużych jajek
  • 1/3 szkl. śmietanki 30%
  • 200 g boczku
  • 100-150 g tartej mozzarelli
  • 50 g sera cheddar
  • 2-3 suszone pomidory
  • zielona cebulka
  • sól, pieprz
  • masło

Z bagietek ścinamy wierzch. Wydrążamy miąższ, pozostawiając spód i boki bułki nienaruszone.

Boczek kroimy na mniejsze kawałki. Wysmażamy go (u mnie w dwóch partiach, aby lepiej się przesmażył), na rozgrzanej na patelni niewielkiej ilości oleju. Podsmażony, chrupiący boczek przekładamy do dużego garnuszka. Odstawiamy do przestudzenia.

Do garnuszka z boczkiem wybijamy jajka, dodajemy śmietankę, garść tartej mozzarelli oraz posiekane suszone pomidory. Doprawiamy szczyptą soli i pieprzu,mieszamy.

Wnętrze wydrążonych bułeczek smarujemy cienką warstwą masła. Wylewamy masę jajeczną. Wierzch posypujemy tartą mozzarellą oraz cheddarem.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 minut. Uwaga: Jedna z moich bagietek wyraźnie była większa od pozostałych, i w tej, po tym czasie, jeszcze jajka się nie ścięły. Należy dostosować czas do wielkości bagietek i stopnia zapieczenia.

Przed podaniem posypujemy posiekaną zieloną cebulką.

Można podać w całości, lub pokrojone na około 1,5-2 cm plastry.


Polecam również przepis na pyszny Creme Brulee