Biszkopt z musem pomarańczowym i cytrynową pianką

Kolejne wspaniałe, lekkie i orzeźwiające ciacho.

Cieniutki biszkopt. Masa budyniowa przygotowana na soku pomarańczowym. Następnie dwie warstwy (choć kolorystycznie u mnie zlały się w jedną) pianki z mleczka zagęszczonego niesłodzonego i galaretki. Mandarynki z puszki i galaretka.

Ciasto jest smaczne, ładnie wygląda i dobrze się je kroi.

Biszkopt:

  • 3 duże jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1-2 łyżki oleju

Masa budyniowa:

  • 1 l soku pomarańczowego
  • 2 op. budyniu śmietankowego bez cukru
  • 2 łyżki cukru
  • 1 op. galaretki pomarańczowej/brzoskwiniowej

Pianka cytrynowa:

  • 1 op. galaretki cytrynowej
  • 1/2 szkl. mleczka skondensowanego niesłodzonego

Pianka pomarańczowa:

  • 1 op. galaretki pomarańczowej
  • 1/2 szkl. mleczka skondensowanego niesłodzonego

Dodatkowo:

  • 2 galaretki pomarańczowe/brzoskwiniowe
  • 2 puszki mandarynek

Jajka ubijamy z cukrem na jasną, puszystą masę. Wlewamy olej. Obroty miksera zmniejszamy i dodajemy przesiane obie mąki. Miksujemy krótko, tylko do połączenia.

Ciasto przelewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (21x32cm). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 10-13 minut. Studzimy.


W 1/2 szklanki soku pomarańczowego rozrabiamy proszek budyniowy.

Pozostały sok wraz z cukrem doprowadzamy do wrzenia. Wlewamy mieszankę budyniową, i cały czas mieszając, gotujemy aż do zgęstnienia. Zdejmujemy z palnika. Do gorącego budyniu wsypujemy suchą galaretkę. Mieszamy dokładnie.

Ciepłą masę budyniową wylewamy na upieczony biszkopt, wyrównujemy. Odstawiamy do całkowitego przestudzenia.


Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody. Odstawiamy do przestudzenia.

Zimną (ale płynną) galaretkę miksujemy przez kilka minut, aż nabierze puszystości. Wlewamy zimne mleko skondensowane niesłodzone i ubijamy dalej, jeszcze przez około 2-3 minuty.

Powstałą piankę od razy przelewamy na zimny budyń.


W taki sam sposób przygotowujemy piankę z galaretki pomarańczowej.


Mandarynki osączamy z zalewy. Układamy obok siebie na pomarańczowej piance.

Dwie galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach gorącej wody. Odstawiamy. Tężejącą galaretkę wylewamy na mandarynki. Odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.

Źródło


Polecam również przepis na rurki z ciasta francuskiego z kremem kawowym